De industriële tomaat, het ‘rode goud’ van de arme medemens

In een blik industriële tomaat gaat ook de totale geschiedenis en de werking van het kapitalisme schuil. Dat is de boodschap van het boek ‘L’Empire de l’Or Rouge’ van de Franse journalist Jean-Baptiste Malet.Daarbij wordt opgemerkt dat de industriële tomaat immers het resultaat is van onrechtvaardige arbeidsomstandigheden, internationale transporten, globalisering en zelfs nietsontziende maffiapraktijken.Malet voegt eraan toe dat nagenoeg iedereen in de wereld de industriële tomaat consumeert, maar slechts weinigen een goede omschrijving van het uitzicht van de vrucht kunnen geven en nog minder kunnen vertellen over de aanmaak en distributie van het product.“Algemeen wordt aangenomen dat het tomatenextract, de basis voor onder meer ketchup, zijn oorsprong vindt in Italië, maar dat is een misrekening,” benadrukt Jean-Baptiste Malet. “In werkelijkheid wordt het product vooral gefabriceerd in Chinese ateliers die meestal op onderbetaalde en uitgebuite werknemers draaien.”

Afrika

“Maar ook daarna volgt het product – dat met zijn harde structuur en langwerpige vorm weinig op de gewone tomaat lijkt – een weg die heel dicht bij de illegaliteit blijft aanleunen,” zegt de journalist. “Het is dan ook niet verwonderlijk dat in de industrie ook duidelijke sporen van de Italiaanse maffia kunnen worden teruggevonden.”Het winstbejag leidt volgens Malet ook geregeld tot de toevoeging van allerlei bestanddelen die de gezondheid van de mens zouden kunnen schaden. Onder meer de Afrikaanse bevolking dreigt volgens de journalist daarvan het slachtoffer te worden.Hij benadrukt dat een gedeelte van de arme populatie op het Afrikaanse continent voor zijn voeding in belangrijke mate op dit tomatenconcentraat – dat vaak per lepel zou worden verkocht – beroep moet doen, waarbij corrupte ambtenaren ertoe zouden bijdragen dat producten met gevaarlijke ingrediënten toch op de markt voor de menselijke consumptie kunnen worden gebracht.