“De helft van de planeet is al over de piek van fossiele brandstoffen heen”

De helft van de economieën zit al over zijn hoogtepunt in het gebruik van fossiele brandstoffen. Dat is de analyse van denktank Ember met betrekking tot de elektriciteitsproductie.

Waarom is dit belangrijk?

De overgang naar groene energie gaat vaak gepaard met een golf van pessimisme. Toch zijn er, wanneer men de wereldwijde cijfers van dichterbij bekijkt, enkele hoopgevende signalen. In september kondigde Fatih Birol, het hoofd van het Internationaal Energieagentschap (IEA), aan dat het hoogtepunt van de olieproductie voor het einde van het decennium zou komen, tien jaar eerder dan verwacht. Vandaag toont Ember aan dat er enkele redenen tot hoop zijn wat betreft de elektriciteitsproductie.

In het nieuws: het recente rapport van Ember over de elektriciteitsproductie.

  • Volgens de gegevens van Ember hebben 107 economieën al meer dan vijf jaar geleden hun hoogtepunt in het gebruik van fossiele brandstoffen voor elektriciteitsproductie bereikt.
  • De uitstoot in deze 107 economieën is in het afgelopen decennium met 20 procent gedaald.
  • Samen vertegenwoordigen deze 107 landen 38 procent van de wereldwijde elektriciteitsvraag.
  • Als we rekening houden met economieën die hun hoogtepunt in het afgelopen jaar hebben bereikt, vertegenwoordigt het geheel nu 50 procent van de wereldwijde vraag, wat de weg opent voor een daling van de uitstoot en een wereldwijd hoogtepunt in de elektriciteitssector.

Azië en het Midden-Oosten presteren ondermaats

In detail: Europa en Noord-Amerika leiden, terwijl Azië achterblijft.

  • De EU, Oceanië en Noord-Amerika zijn bezig met een daling van het gebruik van fossiele brandstoffen, met respectievelijk een daling van 30 procent, 20 procent en 15 procent ten opzichte van hun hoogtepunten.
  • Fossiele energie lijkt op het niveau van het hele Afrikaanse continent te zijn gestabiliseerd, terwijl Latijns-Amerika en het Caribisch gebied al bijna een decennium op een plateau zitten.
  • De enige regio’s waar het aandeel van fossiele brandstoffen in de elektriciteitsproductie nog steeds toeneemt, zijn Azië en het Midden-Oosten.

Emissiehoogtepunt?

En nu? 2023 zou een cruciaal jaar kunnen zijn.

  • Dit jaar, 2023, zou het eerste jaar kunnen zijn waarin de wereldwijde uitstoot in de elektriciteitssector daalt, als de groei van schone energie zich voortzet.
  • In een eerdere analyse schat Ember echter dat ongunstige hydrologische omstandigheden in de eerste helft van 2023 de uitstoot hebben gestabiliseerd.
  • Maar het is nog steeds mogelijk om dit doel in 2023 te bereiken, en zo niet, dan zal het “waarschijnlijk” in 2024 gebeuren, aldus de denktank.

In 2022 was de elektriciteitsproductie verantwoordelijk voor 41 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen (BKG), wat neerkomt op 18,4 miljard ton CO2-equivalent. Het werd gevolgd door transport (24 procent) en industrie (19 procent), volgens het IEA.

“Weinig mensen realiseren zich hoe ver de energiesector van veel landen al is gevorderd in de afbouw van het gebruik van fossiele brandstoffen. Voor veel landen gebeurde dit tegelijkertijd met een groeiende vraag naar elektriciteit. Het succes van zonne- en windenergie is zodanig dat het hoogtepunt zelfs in veel opkomende economieën in zicht is. We staan aan de vooravond van een nieuw tijdperk van de afbouw van fossiele brandstoffen in de mondiale energiesector.”

Dave Jones, Global Insights Lead bij Ember.

(nd)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.