De grote ontslaggolf in 2022: hoe kiest u de juiste job?

Het is een ware luxe voor professionals: op dit moment zijn er meer vacatures dan er werkzoekenden zijn. Uit recente statistieken van het Vlaams Ministerie van Werk blijkt dat het aantal vacatures het afgelopen jaar bijna is verdubbeld. Internationaal rekruteringskantoor Robert Walters verwacht dan ook dat er de komende maanden heel wat beweging zal zijn op de arbeidsmarkt.

Uit hun recente wereldwijde salarisenquête blijkt dat maar liefst 66% van de ondervraagde professionals van plan is om in de komende 6 maanden van job te veranderen.
Voor degenen die het zoeken naar een nieuwe job hebben uitgesteld vanwege de coronapandemie, is het nú het uitgelezen moment om de overstap te maken. Maar hoe maakt u de juiste keuze? Özlem Simsek, managing director bij Robert Walters België, geeft drie tips.

Özlem Simsek, managing director bij Robert Walters België

Tip 1: Wat drijft u?

Özlem: “Stel uzelf de vragen: waar sta ik in mijn carrière, en wat zijn mijn ambities? Het is nu een goed moment om een nieuwe weg in te slaan. Organisaties hebben het moeilijk om hun perfecte kandidaat te vinden, en zullen dus meer out-of-the-box moeten denken en mensen de tijd geven om zich te ontwikkelen. Heeft u er ooit aan gedacht om over te stappen naar een ander type organisatie of een andere job? Het is tijd om er eindelijk werk van te maken! We zien bijvoorbeeld een toenemend aantal finance professionals die de overstap maken naar interim management, voornamelijk om meer flexibiliteit en autonomie te hebben.” 

Tip 2: Iedereen is een criticaster

“Natuurlijk is het goed om met familie en vrienden te praten over carrièremogelijkheden, maar te veel meningen kunnen u doen twijfelen. Vertrouw op uw eigen instinct”, zegt Özlem. “Praat met verschillende werkgevers om erachter te komen wat u precies boeit en vraag advies aan een recruitment consultant. Zij kennen de markt, kunnen u helpen erachter te komen wat belangrijk voor u is en kunnen met ideeën komen waar u nog niet aan had gedacht.” 

Tip 3: Geluk op het werk

In de huidige ‘war for talent’ bieden werkgevers concurrerende salarissen en uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden. “Maar besef dat het er uiteindelijk gewoon om gaat of u voldoening vindt in uw dagelijks werk. De voldoening die bonussen en salarisverhogingen bieden, is vaak maar tijdelijk, terwijl doorgroeimogelijkheden, opleidingsprogramma’s en veel flexibiliteit op lange termijn voor meer werkgeluk zorgen”, zegt Özlem.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20