De grootste winnaars en verliezers van de wereldwijde grondstoffenmarkt dit jaar

De wereldwijde grondstoffenmarkt is dit jaar volatiel geweest, waarbij de prijzen grotendeels hoog zijn gebleven. Sinaasappelsap- en cacaofutures zijn naar recordhoogtes gestegen, terwijl de prijzen voor ruwe olie fluctueerden als reactie op de spanningen in het Midden-Oosten. Goudprijzen blijven stijgen, maar basismetalen zoals ijzererts zijn aanzienlijk gedaald.

Zachte grondstoffen zoals cacao, eieren, sinaasappelsap, rubber en koffie waren de grootste winnaars dit jaar. Dit is voornamelijk te wijten aan de weersomstandigheden in de landen waar deze producten geproduceerd worden. Andere soft commodities zoals suiker, rijst, tarwe, maïs, katoen en sojabonen zijn daarentegen in prijs zijn gedaald. Met name sojabonen hebben een opvallende daling doorgemaakt.

Naast deze landbouwproducten hebben ook grondstoffen zoals ijzererts, nikkel, aluminium, hout, aardgas en platina een prijsverlaging gekend, waarbij ijzererts de grootste daler is. Goud daarentegen, manifesteert zich als veilige haven in tijden van economische onzekerheid of marktturbulentie en breekt records.

De grootste prijsstijgers

Cacao heeft de leiding genomen, met prijzen die met 66 procent zijn gestegen als gevolg van een tekort aan bonen door onderbrekingen in de aanvoer door zware regenval en ziekte in de belangrijkste producerende landen Ivoorkust en Ghana. Hedgefondsen hebben zich op de markt gestort, waardoor de prijsbewegingen nog volatieler zijn geworden. Cacaofutures blijven boven de gebruikelijke niveaus, met een septembercontract dat wordt verhandeld op 9.150 dollar per ton op de Amerikaanse Intercontinental Exchange. De cacaomarkt zal zich naar verwachting stabiliseren nu de weersomstandigheden in West-Afrika verbeteren richting 2025, hoewel het enige tijd kan duren voordat de prijzen terugkeren naar de niveaus van voor de piek.

De prijzen van eieren zijn ook aanzienlijk gestegen door een opleving van de vogelgriep in pluimveebedrijven in de VS, Japan en andere landen. De prijzen zijn sinds het begin van het jaar met meer dan 62 procent per dozijn gestegen, nu consumenten steeds meer vertrouwen op eieren als een meer betaalbare bron van eiwitten.

De futures op sinaasappelsap bereikten in mei een recordhoogte en schommelen nu rond een historisch niveau van 4,49 dollar per pond op ICE. De dalende productie in Florida, de belangrijkste producent van sinaasappelsap in de VS, gecombineerd met door klimaatverandering veroorzaakte ongunstige weersomstandigheden in belangrijke productiegebieden in Brazilië, hebben de industrie in een crisis gestort. Dit zal naar verwachting niet snel veranderen. De wereldwijde productie van sinaasappelsap zal voor het vijfde opeenvolgende seizoen afnemen door voortdurende productiedalingen in Brazilië, dat goed is voor 70 procent van de wereldwijde productie.

De rubberprijzen zijn sinds begin dit jaar met bijna 30 procent gestegen, voornamelijk door productieproblemen in Thailand en Indonesië, de grootste producenten, veroorzaakt door beperkte neerslag. Het septembercontract voor Ribbed Smoke Sheet (RSS3) rubber wordt momenteel verhandeld voor 337 yen ($2,29) per kilogram op de Osaka Stock Exchange. De vraag naar rubber is gestegen door een sterke toename van de vraag uit de Chinese elektrische voertuigensector, die bijna twee derde van de wereldwijde rubberconsumptie voor zijn rekening neemt.

De koffieprijzen zijn dit jaar met 25 procent gestegen naar 2,45 dollar per pond op ICE, als gevolg van slechte weersomstandigheden in de koffiegebieden en langere transporttijden door het effect van geopolitieke factoren. El Niño heeft ook geleid tot de afname van de oogsten in belangrijke productiegebieden in Zuidoost-Azië, zoals Vietnam en Indonesië. Dit weerfenomeen, dat warmer weer en extremere omstandigheden met zich meebrengt, duurt doorgaans tussen de negen en twaalf maanden.

Ondanks de volatiliteit dit jaar zullen de goudprijzen naar verwachting hoog blijven door de afnemende verwachtingen voor de Amerikaanse dollar en de aantrekkingskracht van het metaal als veilige haven.

Andere grondstoffen hebben uitdagingen

De prijzen voor ruwe olie fluctueerden in reactie op de spanningen in het Midden-Oosten.

Basismetalen zoals ijzererts zijn echter aanzienlijk gedaald door de zwakke vraag vanuit de Chinese vastgoedsector, die de vraag naar staal afremt. Slechte winstmarges bij staalfabrieken in China dragen ook bij aan de lage prijzen. De prijs voor 62%-ijzererts staat momenteel op 98,10 dollar per ton op de New York Mercantile Exchange.

De prijzen van tarwe, maïs en sojabonen zijn ook gedaald door de grote oogstopbrengsten op het noordelijk halfrond. De wereldwijde graanindustrie heeft een groot overschot aan voorraden, waardoor de prijzen voor deze grondstoffen dalen. Tot nu toe zijn de prijzen voor tarwe en maïs op de Chicago Board of Trade met bijna 15 procent gedaald, terwijl soja bijna 25 procent goedkoper is geworden.

Er wordt verwacht dat het wereldwijde weerpatroon tegen het einde van dit jaar zal omslaan van El Niño naar La Niña, wat grote gevolgen kan hebben voor de wereldwijde landbouwmarkt. La Niña is een weerfenomeen dat het tegenovergestelde is van El Niño. Het treedt op wanneer de oceaanoppervlaktetemperaturen in het centrale en oostelijke deel van de tropische Stille Oceaan lager zijn dan normaal. Dit leidt tot veranderingen in de wereldwijde weerpatronen. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor de landbouw.

Key takeaways

  • Soft commodities hebben dit jaar de markt gedomineerd, aangevoerd door cacao en eieren.
  • De prijzen voor ruwe olie fluctueerden in reactie op de spanningen in het Midden-Oosten.
  • Goudprijzen blijven stijgen door de afzwakkende verwachtingen voor de Amerikaanse dollar en de aantrekkingskracht als veilige haven.
  • Basismetalen zoals ijzererts zijn aanzienlijk gedaald door de zwakke vraag vanuit de Chinese vastgoedsector.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.