De globale militaire balans onthult een verschuiving in de wereldorde

Samengevat. In 2023 bereikten de wereldwijde militaire uitgaven een ongekende hoogte van $2.200 miljard, aangedreven door toenemende conflicten die de internationale onzekerheid vergrootten. Het gaat om een stijging met 9% vergeleken met een jaar eerder. Deze uitgaven, vastgesteld in de 65e jaarlijkse “Military Balance”-publicatie van het IISS, worden verwacht nog verder te stijgen door de voortdurende impact van deze conflicten.

Waarom is dit belangrijk?

Deze stijging in militaire uitgaven weerspiegelt een diepere trend van strategische instabiliteit en een tijdperk van betwiste macht. De toenemende defensie-uitgaven van zowel NAVO-lidstaten als rivaliserende machten zoals Rusland en China benadrukken een wereldwijd wedloop in wapenvermogen, met potentieel verreikende gevolgen voor de internationale veiligheid en geopolitieke verhoudingen.

In het nieuws. Ruslands invasie van Oekraïne en China’s militaire modernisering spelen een sleutelrol in de stijging van de defensie-uitgaven, naast conflicten in het Midden-Oosten en militaire staatsgrepen in Afrika.

  • NAVO-lidstaten zijn verantwoordelijk voor circa 50% van de wereldwijde militaire uitgaven, ondanks dat zij minder dan een achtste van de wereldbevolking uitmaken.
  • Rusland en China vergroten hun militaire budgetten aanzienlijk, met Rusland dat nu ongeveer 7,5% van zijn bbp aan defensie besteedt en China zijn defensie-uitgaven voor het 29e opeenvolgende jaar verhoogt. Met lagere kosten en zware staatsbetrokkenheid in de defensie-industrie, lijken zij vaak meer waar voor hun geld te krijgen.

VS: Big Spender

Zoom in. De VS blijft d’s werelds Big Spender op defensie., met een budget dat groter is dan de volgende top 15 landen gecombineerd.

  • Ondanks de stijgende uitgaven, blijft het aandeel van de VS-uitgaven als percentage van het bbp lager dan in eerdere tijdperken, wijzend op een relatieve beheersing in groei vergeleken met de totale economie.

Zoom out. Deze ontwikkelingen duiden op een verschuiving in de wereldorde, met toenemende machtsconcurrentie en de potentie voor een nieuwe koude oorlog.

  • De strategische instabiliteit die hieruit voortvloeit, vereist een zorgvuldige navigatie door wereldleiders om escalatie van conflicten te voorkomen en internationale veiligheid te waarborgen.
Meer