De gevolgen van chronisch voedseltekort: Noord-Korea verlaagt minimumlengte voor soldaat tot 142 cm

De chronische hongersnood die het leven in Noord-Korea domineert begint grote gevolgen te hebben voor het fysieke gestel van ondervoede Noord-Koreanen. In die mate dat het Noord-Koreaanse leger nu heeft beslist om de minimumlengte voor soldaten te verlagen naar 142 centimeter van 145 centimeter vroeger. Dat schrijft de website Daily NK, die wordt gepubliceerd door naar Zuid-Korea gevluchte Noord-Koreanen.

Alle gezonde Noord-Koreanen moeten vanaf de leeftijd van 16 jaar op zijn minst 10 jaar in het leger dienen. Voor vrouwen gaat het om een minder lange periode. De Noord-Koreanen die vandaag het leger vervoegen zijn geboren midden de negentiger jaren van vorige eeuw, toen de hongersnood zowat een miljoen mensen het leven kostte en de rest van de bevolking fel verzwakte. Tijdens die periode daalde het aantal geboortes en steeg de kindersterfte, waardoor het aantal mensen dat vandaag in aanmerking komt voor een legerdienst sterk is verminderd.  Ter vergelijking: Zuid-Koreanen van dezelfde leeftijd meten gemiddeld 172 centimeter.

Volgens het wereldvoedselprogramma PAM zou ook vandaag een kwart van de bevolking – zo’n zes miljoen Noord-Koreanen – honger lijden. In dat verband maakt de Daily NK melding van hongerige militairen die de karige voedselrantsoenen van hun landgenoten afnemen.

Met 1,2 miljoen soldaten heeft Noord-Korea het op drie na grootste leger ter wereld in termen van manschappen.