De gevangenis van Halden Fengsel: leven als God in Noorwegen

Tien jaar en 200 miljoen euro. Dat is wat de bouw van de Noorse gevangenis Halden Fengsel – het meest menselijke detentiecentrum in de wereld- heeft gekost. Op 8 april ging de instelling eindelijk open. Halden Fengsel is ‘s lands tweede grootste gevangenis, gespreid over een domein van 30 hectaren bos. Er is plaats voor 252 gedetineerden, die elk over een cel beschikken, die eruitziet als een studentenkamer, flatscreen-TV en minikoelkast inbegrepen. Op het domein staat ook een huis met twee slaapkamers waar gedetineerden een tijd met bezoekende familieleden kunnen doorbrengen. Vanuit de keuken komt een geur van appelsiensorbet. Gevangenen krijgen er kookles.

‘We zien dat niet als iets merkwaardigs,’ zegt gevangenisdirecteur Are Hoidal in TIME magazine. ‘Het Noorse strafsysteem is gestoeld op aandacht voor de mensenrechten en het respect voor onze medemens.’ Noren geloven niet in repressieve gevangenissen. ‘Als we de gevangenen op een menselijke manier behandelen, maken we meer kans om ze later opnieuw in de maatschappij te integreren.’ In Halden zitten ook drugdealers, moordenaars en verkrachters opgesloten. ‘Wanneer ze hier aankomen gaat het niet goed met hen. We willen ze een nieuwe kans bieden, door ze een opleiding en werk te geven, opdat ze als betere mensen opnieuw kunnen vertrekken.’

De cijfers geven Hoidal gelijk: 2 jaar na hun vrijlating zit 20% van de Noorse gevangenen opnieuw achter slot en grendel. In de VS en het VK ligt dat cijfer rond de 50 à 60%.