Dé foto van 1936: kijk hoe één man weigert de Hitlergroet te brengen

Een foto waarop een man te zien is die tijdens een nazi-manifestatie in Hamburg in 1936 weigert de nazigroet te brengen is uitgegroeid tot een iconische foto van burgerlijke ongehoorzaamheid.

De foto lag 55 jaar op een onbekende plaats alvorens ze in 1991 – toen een van de kinderen van August Landmesser de man als haar vader herkende – in een Duitse krant verscheen.

Landmesser trad in 1931 toe tot de nazipartij in de hoop zo aan werk te raken. In 1935 werd hij uit de partij gezet omdat hij met een joodse vrouw huwde die luisterde naar de naam Irma Eckler. Samen kregen ze twee dochters, wat hem gevangenisstraf opleverde voor zogenaamde ‘Rassenschande’.

Vermoed wordt dat Landmesser tussen 1938 en 1941 gevangen werd gezet, waarna hij werd vrijgelaten om in het leger te dienen. Landmesser zou kort daarna verdwijnen en werd als dood opgegeven.

Zijn vrouw Irma onderging soortgelijk lot. Ze werd door de Gestapo gevangen gezet en stierf tijdens de oorlog.

Beide dochters werden van elkaar gescheiden.

Meer
Mijn Volglijst

Valuta: dollar fundamenteel beter dan euro

27/11/2021 09:24

(ABM FN-Dow Jones) Fundamenteel staat de Amerikaanse dollar er beter voor dan de euro. Dit vindt valuta-analist Joost Derks van iBanFirst.

Daarbij verslechtert de coronasituatie in Europa "in rap tempo met mogelijk hardere lock-downs tot gevolg". De euro/dollar is hier afgelopen week ook al op vooruit gelopen, maar werd aan het eind van de afgelopen handelsweek een halt toegeroepen, zag Derks.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20