De eSIM wint steeds meer terrein in België

Geschreven met input van Belwinkel.nl

Sinds vorig jaar ondersteunen operators als Orange en Proximus de eSIM-technologie. Er worden ook steeds meer nieuwe smartphones op de markt gebracht die over deze technologie beschikken, zoals de Apple iPhone 12, de Google Pixel 2 en de Samsung S20+. Zo’n eSIM heeft dan ook veel voordelen te bieden. Er wordt verwacht dat het in 2025 de klassieke simkaart definitief van de troon zal hebben gestoten. Tegen 2030 zou het wereldwijd de norm moeten zijn.

Fysieke simkaart is compleet achterhaald geworden

De eSIM of de embedded SIM maakt komaf met de klassieke simkaart die de afgelopen jaren al telkens kleiner was geworden. Deze simkaart is een restant van de baksteentelefoon en gaf toegang tot de diensten van een telecomprovider. Alle informatie die daarvoor nodig is, staat op zo’n simkaart. En bij het overstappen naar een andere Sim only moet je dan altijd het kaartje verwisselen. Hoewel deze simkaarten vaak kleiner zijn geworden, is de achterliggende technologie altijd identiek gebleven. Ook met de nieuwste generatie simkaarten loop je dus nog steeds tegen de problemen van vroeger aan, met signaalverlies als voornaamste ergernis. Deze technologisch achterhaalde simkaart moet je tegenwoordig op de meest vervelende manieren in het toestel bevestigen. Bij de toestellen van Apple heb je zelfs een speciaal pinnetje nodig om de simkaart überhaupt te kunnen verwijderen.

De eSIM heeft alleen maar voordelen te bieden

Een eSIM is in feite een digitale versie van de simkaart die gewoon in het toestel is ingebouwd. De chip bevindt zich standaard in de smartphone en verwisselen is niet langer nodig. Het risico op signaalverlies is daarbij ook veel beperkter. Het enige wat je nog even moet doen, is de informatie van de telecomprovider naar de chip downloaden. Hardwarefabrikanten zijn al langer vragende partij omdat zij dan meer ruimte krijgen voor andere componenten. Een ander voordeel is dat je eenvoudig een tweede, derde of vierde simkaart aan een smartphone toevoegt, waardoor je bijvoorbeeld een zakelijk telefoonnummer en een privénummer kan gebruiken. Dit is ook handig voor wie bijvoorbeeld naar het buitenland op reis gaat.

Bovendien kan een eSIM op meerdere toestellen worden aangesloten, waardoor er geen aparte simkaart voor bijvoorbeeld een smartwatch of een tablet hoeft te worden aangeschaft. Op technologisch niveau opent dit mogelijkheden en wordt er zelfs al gedacht aan toepassingen in de autosector. Ten slotte is het verdwijnen van de fysieke simkaart ook gewoon milieuvriendelijker. Al die plastieken simkaartjes, door toeristen vaak al na enkele dagen of weken opnieuw naar de prullenmand verwezen, zorgen voor een onnodige druk op het milieu. 

Sinds vorig jaar ook in België beschikbaar

Een eSIM zorgt voor een betere klantervaring en het is eigenlijk vrij onlogisch dat het zo lang op zich liet wachten, maar de verklaring is eenvoudig: hoewel het technologisch al langer mogelijk is, hielden telecomoperatoren lange tijd de boot af. Zij vreesden er namelijk voor dat het de drempel om naar een andere provider over te stappen te sterk zou verlagen. Toch is Orange begin vorig jaar als eerste Belgische operator begonnen met het ondersteunen van eSIM. Uiteindelijk konden concurrenten als Proximus niet anders dan volgen.

Zijn er dan geen nadelen aan verbonden? Toch wel, want veel telefoonfabrikanten ondersteunen de technologie nog niet. Bovendien is overstappen naar een andere smartphone iets complexer geworden omdat de digitale simkaart dan ook moet worden overgezet.