Key takeaways
- Paus Franciscus benoemde ongeveer 110 in aanmerking komende kardinalen tijdens zijn pausdom, wat de uitkomst van het conclaaf kan beïnvloeden.
- De groep in aanmerking komende kardinalen is niet homogeen in hun standpunten, met zowel conservatieve als progressieve stemmen.
- Het conclaaf zal waarschijnlijk gevormd worden door wereldwijde factoren zoals nationalisme, geopolitiek en het verlangen naar een meer gematigde leider in vergelijking met paus Franciscus.
Het komende pauselijke conclaaf na de dood van paus Franciscus zal een cruciale gebeurtenis zijn in het vormgeven van de toekomst van de katholieke kerk. Van de 250 kardinalen komen er slechts 135 in aanmerking om deel te nemen vanwege leeftijdsbeperkingen. Paus Franciscus heeft tijdens zijn twaalfjarig pausdom ongeveer 110 van deze in aanmerking komende kardinalen benoemd. Dit heeft ertoe geleid dat sommige waarnemers van het Vaticaan speculeren dat het conclaaf de voorkeur zou kunnen geven aan een opvolger die aansluit bij de progressieve visie van Franciscus.
Het is echter belangrijk om te onthouden dat deze groep kardinalen niet helemaal homogeen is in hun opvattingen. Terwijl de benoemingen van Franciscus leunden op voorgangers uit verschillende wereldwijde bisdommen, zijn er zowel conservatieve als progressieve stemmen binnen dit cohort. Kardinaal Gerhard Ludwig Müller bijvoorbeeld, die door Franciscus werd benoemd, uitte openlijk kritiek op de paus over verschillende kwesties, waaronder het veroordelen van de inzegening van koppels van hetzelfde geslacht als ketterij.
Franciscus’ hervormingen
De versoepeling van de houding van de Kerk tegenover gescheiden en hertrouwde katholieken wakkerde de conservatieve woede verder aan. Er werden beschuldigingen van ketterij geuit tegen Franciscus omdat hij sommige gescheiden personen toestond om de communie te ontvangen. Prominente figuren zoals kardinaal Raymond Burke, die zich aansloot bij de politieke standpunten van Donald Trump, kwamen naar voren als uitgesproken critici. Franciscus reageerde door Burke binnen de hiërarchie van het Vaticaan te marginaliseren.
- Kardinaal Robert Sarah daagde Franciscus ook uit over kwesties als het celibaat en sociale rechtvaardigheid, en sloot zich aan bij conservatieve standpunten over de islam, migratie, LGBTQ+-rechten en de rol van de vrouw.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!