De economische tweesprong van Duitsland: Kan een nieuwe strategie de groei aanwakkeren?


Key takeaways

  • Het economische model van Duitsland, dat afhankelijk is van Russisch gas en Chinese export, is niet langer levensvatbaar vanwege stagnatie en onzekerheid.
  • Duitse bedrijven bekritiseren het politieke landschap vanwege het gebrek aan steun en zijn op zoek naar effectiever beleid om de groei te stimuleren.
  • Buitensporige bureaucratie, uitdagingen op het gebied van regelgeving en een tekort aan geschoolde werknemers zijn belangrijke belemmeringen voor economische groei.

Het traditionele economische model van Duitsland, dat afhankelijk is van Russisch gas en Chinese export, is niet langer levensvatbaar. Hierdoor worstelt Europa’s grootste economie met stagnatie en onzekerheid over de toekomst. De komende verkiezingen in februari bieden een cruciale kans om een nieuwe groeistrategie voor het land te ontwikkelen.

Daling economische groei

De afgelopen vijf jaar heeft Duitsland, ooit bekend om zijn producten van hoge kwaliteit, een stagnerende economische groei gekend. Een samenloop van factoren, waaronder buitensporige bureaucratie, een tekort aan geschoolde werknemers, trage technologische invoering en een gebrek aan duidelijke richtlijnen van vorige regeringen, hebben bijgedragen aan deze achteruitgang. De toenemende concurrentie van China en de stijgende energieprijzen als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne hebben de situatie verder verslechterd.

Kritiek van het bedrijfsleven

Duitse bedrijven uiten steeds meer kritiek op het politieke landschap. Ze hebben behoefte aan een beleid dat bedrijven en ondernemers meer ondersteunt. Klaus Geissdoerfer, CEO van EBM-Papst, een fabrikant van industriële ventilatoren die wereldwijd actief is, wijst op het talent en de sterke bedrijven die in Duitsland aanwezig zijn, maar benadrukt het gebrek aan bewustzijn op politiek niveau.

Specifieke uitdagingen

EBM-Papst heeft ondanks zijn succes te maken gehad met uitdagingen op zijn thuismarkt. Het bedrijf had vorig jaar te maken met een omzetdaling van 4,1 procent in Duitsland, wat deels werd toegeschreven aan een slecht uitgevoerde campagne om gasovens te vervangen door elektrische warmtepompen. Geissdoerfer stelt dat de verwarrende eisen van de Building Energy Act hebben geleid tot vertragingen en een toename van de vraag naar traditionele gasgestookte systemen, wat uiteindelijk ten koste ging van de verkoop van energiezuinige warmtepompventilatoren door EBM-Papst.

Belemmering

Geissdoerfer’s zorgen reiken verder dan de energiesector. Hij noemt buitensporige bureaucratie als een belangrijke belemmering en wijst op een nieuwe wet die entiteiten verplicht om klimaatverandering tegen te gaan door het energieverbruik te verminderen. Dit heeft geleid tot meer administratief werk voor zijn bedrijf, waardoor middelen worden onttrokken aan de kernactiviteit, energiebesparende apparatuur.

Internationale uitdagingen

Terwijl EBM-Papst worstelt met binnenlandse problemen, verlegt het bedrijf zijn investeringsfocus actief naar Azië en de Verenigde Staten. Het bedrijf bedient nu klanten in de VS via fabrieken in Connecticut en Tennessee, waardoor potentiële risico’s in verband met het handelsbeleid worden beperkt.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.