Nu de kans op een recessie toeneemt, maant ECB de banken aan om geen te royale bonussen uit te keren

De Europese Centrale Bank (ECB) maant enkele financiële instellingen aan om dit jaar geen al te royale bonussen uit te keren. Dat meldt het persagentschap Bloomberg op basis van enkele bronnen. De toezichthouder verwacht terughoudendheid op dat vlak omdat die vreest dat de energiecrisis tot een golf van wanbetalingen kan leiden.

Uit een recente bevraging van de professionele dienstverlener KPMG bij 1.300 CEO’s wereldwijd blijkt dat veel bedrijfsleiders de komende twaalf maanden een recessie verwachten. Ook Pieter Hasekamp, directeur het Centraal Planbureau (CPB) in Nederland, maakt zich zorgen. In een blogpost waarschuwt hij voor een nieuwe eurocrisis. “In de eurozone ligt instabiliteit op de loer”, klinkt het.

Recessie in België

De Nationale Bank van België verwacht dat ons land afstevent op een korte en milde recessie. De toezichthouder verwijst daarbij naar de forse kostenstijgingen, waaronder de personeels- en energiekosten, die de bedrijven aanzet om hun activiteiten terug te schroeven.

Minder royale bonussen

De huidige economische situatie baart ook de ECB zorgen. Volgens enkele bronnen van Bloomberg wil de ECB dat de banken zich voorbereiden op economische zware tijden. Sommige spelers, waaronder UniCredit, Commerzbank en Deutsche Bank kijken volgens de toezichthouder door een te roze bril naar de toekomst, terwijl de torenhoge inflatie en de stijgende rente druk zetten op de economische groei in de eurozone. Meer zelfs, sommige kredietverstrekkers hebben al opgemerkt dat het onwaarschijnlijk is dat ze massale buffers zullen moeten aanleggen.

Volgens de monetaire instelling onderschatten ze dus de risico’s die de huidige economische situatie met zich meebrengt. Daarom heeft de toezichthouder enkele financiële spelers aangemaand om dit jaar geen al te royale bonussen uit te keren. “Europa wordt geconfronteerd met een aanhoudende en krachtige macro-economische schok. De banken moeten dan ook voorzichtig zijn”, zei Andrea Enria, voorzitter van de Raad van Toezicht van de Europese Centrale Bank, onlangs.

ECB durft ingrijpen

Hoe dan ook deinst de ECB er niet voor terug om in te grijpen als die dat noodzakelijk acht. Tijdens de coronacrisis (in 2020) had ze aan enkele financiële instellingen, waaronder BNP Paribas Fortis en Deutsche Bank, gevraagd om de bonussen in te perken.

Daarenboven legde de monetaire instellingen de banken een dividendverbod op en mochten ze tijdelijk geen eigen aandelen inkopen. In 2021 werden die beperkingen opgeheven, maar vroeg de ECB om “voorzichtig en toekomstgericht” te werk te gaan bij het nemen van beslissingen over de bonussen. De banken moesten tijdens de gezondheidcrisis ook extra buffers aanleggen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.