Een Nationale Veiligheidsraad kreeg hij niet, maar Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) werd gisteren wel op de koffie ontvangen bij Annelies Verlinden (cd&v), de minister van Binnenlandse Zaken én Vincent Van Quickenborne (Open Vld), minister van Justitie.
De noodkreet: Vooraf klonk De Wever stevig, hij had op ATV deze week al een heuse ‘noodkreet’ gelanceerd, maar achteraf leek hij toch wat gesust. Al is dat tijdelijk.
- Er zal toch snel iets moeten gebeuren, is de redenering van De Wever. En daarbij ligt één zaak voor de hand: het verhogen van het aantal speurders voor de federale gerechtelijke politie in Antwerpen, zo’n 150 man. Voor Vivaldi zijn er plannen om tot 114 man extra te gaan tegen 2024.
- En De Wever wil ook dat er zo’n 350 mensen bijkomen om de haven zelf beter te bewaken, bij de scheepvaart politie zit nu maar zo’n 100 man daar.
- Verlinden wees er in de Kamer gisteren ook al op dat er steeds meer speurders bijkomen én dat er meer dan 30 vacatures openstaan. Maar meer dan vermoedelijk blijft het dossier zo sudderen, tot er een volgende escalatie van geweld komt.
Om te blijven volgen: De MR wil wel degelijk de militairen in de haven, en brengt dat op de kern.
- “Het is toch logisch van het leger te sturen?” De regering heeft nog niets beslist op dat punt. Alleen noteren we dat Ludivine Dedonder (PS), de minister van Defensie, wel verklaart “dat het leger zich niet meer zal bezighouden met vluchtelingen, met terrorisme, met de strijd tegen drugs. Wat doet het leger dan nog wel?”, zo reageert men scherp bij de MR in het debat over militairen in de Antwerpse haven.
- De Antwerpse burgemeester De Wever opperde dat, al heeft die andere prioriteiten op z’n verlanglijstje. Maar de MR blijft het thema bespelen: vicepremier David Clarinval (MR) zal een voorstel op de kern brengen, zo bevestigt men aan de Guldenvlieslaan, het MR-hoofdkwartier.
- Vraag is wie van Vivaldi daarin zal willen meegaan. Want niet alleen de PS van Dedonder zei al ‘njet’ op die vraag richting militairen. Opvallend is dat Open Vld erg vocaal is over het thema, met Kamerlid Jasper Pillen (Open Vld) die zich roert. “Het is niet ernstig om op die manier te spreken over militairen en militaire inzet. Daarnaast is het zelfs niet duidelijk wat voor opdrachten die zullen uitvoeren. Is dat statische bewaking, of gaan ze ook mensen moeten fouilleren en auto’s doorzoeken? Niet alleen hebben ze hier niet de juiste training voor genoten; militairen zijn niet gemandateerd om mensen tegen te houden, te fouilleren of valiezen of auto’s te doorzoeken.”
- Pillen haalt ook aan dat de vorige civiele missie, Operatie Vigilant Guardian, waarbij het leger instond voor de bescherming van luchthavens en treinstations na de aanslagen in 2016, nefast was voor het trainingsniveau en de motivatie van militairen. Daarnaast heeft Defensie het het komende jaar al bijzonder druk: “We gaan op een bepaald moment duizend militairen tegelijkertijd in operatie hebben. De rest zal dan moeten trainen om hun af te lossen. De militairen zijn niet talrijk genoeg om overal aanwezig te kunnen zijn.”
- Maar De Wever en Bouchez krijgen niet geheel onverwacht steun van Vlaams Belang: “Het is niet mijn rol om De Wever te verdedigen, (hij komt trouwens laat met ons voorstel te steunen) maar ik zou echt willen dat onze straten beveiligd worden.” Tom Van Grieken vindt het daarbij een “onderbelicht probleem dat cocaïne in alle lagen van de bevolking wordt gebruikt”. Meteen stelt hij voor om ministers en Parlementsleden te onderwerpen aan willekeurige drugtests.