De dramatische gevolgen van een miljoenentekort aan Chinese vrouwen

De afgelopen jaren zijn in China tientallen miljoenen meisjesbaby’s geaborteerd, omgebracht of tot de dood toe verwaarloosd. Het weekblad The Economist spreekt in dat verband van een meedogenloze ‘gendercide’, die de natuurlijke verhoudingen tussen mannen en vrouwen in Azië in gevaar brengt. Tegen 2020 zal China 30 miljoen meer mannen dan vrouwen van huwbare leeftijd tellen. Wat zijn de merkbare gevolgen van zo’n vrouwentekort voor de Chinese maatschappij? Betekent het meer criminaliteit, meer homoseksualiteit of zal zelfs een poging worden ondernomen om zwakkere mannen weg te zuiveren?

5 acceptabele aannames:

1. Een stijging van the aantal importbruiden.

Net als dat begin jaren ’90 in Zuid-Korea gebeurde toen een overschot aan jongens werd geboren, leidt zo’n onevenwicht twintig jaar later tot de import van vrouwen uit buurlanden. In 2008 waren 11% van het aantal huwelijken in Zuid-Korea gemengd, met een toename van het aantal Koreaans-Aziatische kinderen als gevolg.

2. Een stijging van het aantal homoseksuele relaties

Homoseksulaiteit wordt in China allesbehalve getolereerd maar dit zou wel eens kunnen veranderen eens mannen -en de maatschappij- voor een voldongen feit worden gesteld. Vandaag wordt verondersteld dat nog 90% van de 25 miljoen Chinese homoseksuele mannen met een vrouw trouwen zonder hun geaardheid op te biechten. Eens die optie verdwijnt zullen Chineze homoseksualiteit beginnen accepteren en het homohuwelijk legaliseren.

3. Een epidemie van ontvoeringen

Het aantal misdaden met betrekking tot vrouwenhandel en de ontvoering van bruiden is de afgelopen twee decennia in China verdubbeld. Dit probleem dreigt een ware epidemie te worden eens grote aantallen jonge mannen gaan beseffen dat een huwelijk niet langer de basis is om een familie te stichten of een sociale status te bereiken.

4. Een vastgoedbubbel

Hoe schaarser vrouwen worden des te meer inspanningen zullen moeten worden gedaan om ze te veroveren. Het onevenwicht heeft het aantal spaarrekeningen in China al duchtig doen toenemen omdat ouders met een enige zoon diens kansen moeten beschermen om een vrouw te vinden.

5. Het wegzuiveren van overbodige mannen

Indien de huidige Chinese propaganda gericht op het vermijden van abortussen en ombrengen van meisjesbaby’s onvoldoende resultaten oplevert behoort het wegzuiveren van overbodige mannen tot de mogelijkheden, schrijft The Daily Mail. Toch is het een boude voorspelling omdat geen enkele beschaving ooit met dit probleem is geconfronteerd.