De Deense premier Mette Frederiksen heeft beloofd om ongebruikte artillerie aan Oekraïne te schenken. Daarmee zet ze de andere Europese landen onder druk.
- De val van Avdiivka, een stadje aan het front in Oekraïne, bracht afgelopen weekend toch een schokgolf, op de Veiligheidsconferentie in München, waar de Westerse bondgenoten bijeen kwamen.
- De Deense premier Mette Frederiksen, die altijd al een van de meer forse bondgenoten van Oekraïne is geweest, beloofde meteen om alle artillerie die het land nog heeft op dit moment, nu te schenken aan de Oekraïners.
- “De Oekraïners vragen ons om munitie, ze vragen ons om artillerie, nu. In de Europese voorraden is nog munitie beschikbaar. Dit is geen kwestie van productie alleen, want we hebben de wapens en de munitie in voorraad. We hebben luchtverdediging die we op dit moment niet zelf hoeven te gebruiken en die we aan Oekraïne zouden moeten leveren”, zo stelde ze.
- Daarmee zette ze druk op andere Europese landen, in de eerste plaats Duitsland, om meer inspanningen te doen. Die geven erg veel geld en humanitaire steun, maar de socialist en bondskanselier Olaf Scholz, met groenen in zijn coalitie, is erg huiverachtig om militaire steun te geven.
- België zit mee op die Duitse lijn: militaire steun, als die er al zou kunnen komen, ligt bijzonder moeilijk, politiek gezien. Zelfs de levering van oude F-16’s bleek eerst “niet mogelijk”, wat de eigen legertop ook plots beweerde, waarna in de feiten het tegenovergestelde bleek. Die levering van toestellen zou voor later dit jaar zijn.
- Binnen Europa is over de wapens en andere steun een spelletje ‘zwarte pieten’ bezig: de Fransen geven veel minder geld, maar wel meer militair materiaal, zoals kruisraketten. Maar finaal is het vooral het stilvallen van de militaire steun uit de VS, die aan het front tot grote problemen voor de Oekraïners leidt. “De Amerikaanse steun is onvervangbaar, als het aankomt op de vraag of Oekraïne zichzelf kan verdedigen”, zo stelde Scholz op de conferentie in München.