De Croo schaart zich hartstochtelijk achter ‘gemeenschappelijke Europese schuld’

In een opvallend opiniestuk bij de website Politico gooit minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) zijn volle politieke gewicht achter zogenaamde ‘gemeenschappelijke schuld’ voor de EU.

‘Noord en zuid hebben elkaar nodig. Als het op de economische impact van het coronavirus aankomt, zitten we allemaal in dezelfde boot. We hebben een sterke reden om overeen te komen en een sterk en geloofwaardig herstelplan te steunen, dat het vertrouwen in Europa zal herstellen, voor consumenten en investeerders, zowel hier als in het buitenland’, schrijft hij wat bombastisch. Om eraan toe te voegen: ‘Dit is een existentiële strijd voor Europa. We moeten bewijzen dat we klaar zijn om één gemeenschappelijke Europese toekomst te bouwen.’

Noodfonds

De Europese leiders vechten op dit moment een strijd uit over het voorstel van de Europese Commissie om liefst 750 miljard euro in een noodfonds te gaan storten en uit te geven aan leningen en subsidies om de economie weer op te starten. Dat fonds zou gefinancierd worden met gemeenschappelijke leningen: een revolutionaire methode, want voor het eerst zou de EU dan gezamenlijk lenen.

Dat idee, dat ook voor zogenaamde ‘eurobonds’ geldt, is felomstreden. Onder meer Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden zijn zeer koele minnaars. Maar België toont zich nu met De Croo als een hartstochtelijk voorstander.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20