De Croo reikt De Wever de hand voor een centrumrechtse regering, “maar dan moet N-VA stoppen over een staatshervorming”

De Croo reikt De Wever de hand voor een centrumrechtse regering, “maar dan moet N-VA stoppen over een staatshervorming”
Bart De Wever (N-VA) en Alexander De Croo (Open Vld) – NICOLAS MAETERLINCK/BELGA MAG/AFP & DIRK WAEM/Belga/AFP via Getty Images

Premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft zondag in debat met N-VA-voorzitter Bart De Wever duidelijk gezegd wat hij wil. Een centrumrechtse regering met Vlaamse meerderheid geniet zijn voorkeur. Maar dan moet De Wever wel zijn communautaire eisenbundel laten varen, aldus De Croo.

Gevolgd: Een federale regering met een meerderheid aan Vlaamse kant lijkt, afgaande op de peilingen, enkel mogelijk met N-VA aan boord. Voor De Croo is die Vlaamse meerderheid van belang. Het is dus niet onlogisch dat hij De Wever de hand reikt.

  • “Mijn voorkeur is een volgende federale regering met een centrumrechtse samenstelling”, zo vertelde De Croo zondagmiddag in debat met De Wever op VTM. De premier ziet ook liefst langs Franstalige kant een coalitie langs rechts ontstaan, met MR en Les Engagés.
  • De Wever heeft al een tijdlang een andere visie over de meest logische coalitie, eentje met N-VA en PS. Die twee partijen moeten dan praten over een volgende staatshervorming. Dat plan lag bij de vorige regeringsvorming op tafel, maar werd toen gedwarsboomd door de liberalen en de groenen.
  • De Croo wil het nu dus over een andere boeg gooien, maar een regering zonder PS houdt wel in dat De Wever niet kan werken aan zijn confederalisme-model. Daarvoor heeft hij de steun nodig van de partij die straks allicht weer de grootste wordt in het zuiden: de PS. De Croo wil dan ook dat “die staatshervorming opzij gaat“. “Dat we samen een sociaaleconomische regering vormen”, zo nodigde hij De Wever uit.
  • De Wever van zijn kant riep De Croo op om zeker geen regering te maken zonder Vlaamse meerderheid, wat de facto neerkomt op een regering zonder N-VA. “Het is niet onmogelijk dat men op geen enkel niveau nog een regering zal kunnen maken zonder ons“, zo verduidelijkte hij.
  • “En dan gaan we voor het volle pond”, klonk het glashelder bij De Wever. Hij blijft bij zijn standpunt: institutionele hervormingen en een staatshervorming zijn nodig voor de welvaart van België.

“De Wever schuilt in Antwerpen”

Het stokpaardje van De Croo: Een standvastig en degelijk bestuur.

  • Tegelijk was er toch ook een echt debat tussen de twee. Daarbij hamerde De Croo nog eens op zijn visie: met hem in het zadel als premier doorzwom België een aantal crisissen. Hij zit niet te wachten op grote avonturen zoals een staatshervorming.
  • Zo zet hij zonder problemen de aanval in op de Vlaamse regering waar N-VA mee bestuurde. “Als Demir met mij contact opneemt om het leger in te zetten tegen de boeren, dan vraag ik me af: wat is daar aan de hand?”. De Croo is hard voor het Stikstofbeleid wat de Vlaamse regering afklopte. Ondernemers worden door de Raad van State geviseerd “wanneer ze twee stenen op elkaar leggen”, klinkt het.
  • De Croo verwijt De Wever ook dat hij zich te weinig laat zien. Hij is “gaan schuilen in Antwerpen“, meent De Croo. “U had de leiding moeten nemen over de Vlaamse regering. U had Zuhal Demir en Ben Weyts bij de les moeten houden”, schiet De Croo op De Wever af.
  • Dat verwoordt hij vanochtend op Radio 1 als volgt: “In de volgende regering moeten de zwaargewichten aan de regeringstafel zitten. Zij die de regering gevormd hebben, het hoofd waren van de campagne of onderhandelingen gevoerd hebben, moeten mee aan de regeringstafel zitten.”
  • En De Croo ziet zichzelf tevens als hoofd van de volgende regering. Hij wil geen demotie en als minister onder een andere premier dienen. “Ofwel blijf ik premier, ofwel ga ik iets anders doen. Zo verging het mijn voorgangers ook”, vertelt hij aan Humo.
    • Dat “anders” lijkt de Europese topjob te zijn waar De Croo volgens intimi (en de ontslagnemende Nederlandse premier Mark Rutte) op aast. Daarbij lijkt men vooral te deken aan de post van Hoge Buitenlandvertegenwoordiger in de Europese Commissie.

“Vlaanderen betaalt de rekening”

Het stokpaardje van De Wever: Vlaamse welvaart en een begroting in evenwicht.

  • De Wever van zijn kant klopte nog eens op de nagel van de Vlaamse welvaart. Want in de huidige Vivaldi-regering zit geen Vlaamse meerderheid, terwijl Vlaanderen wel voor inkomsten en export zorgt, stipte hij aan. Of zoals hij dat zelf vaak zegt: “Wij betalen de rekening.
  • En die rekening, die bestaat volgens De Wever uit het uitblijven van een fiscale hervorming, de toenemende kosten voor de pensioenen en gezondheidszorg en het oplopen van de staatsschuld.
  • De oplossing voor die staatsschuld is volgens De Wever en N-VA dan ook flink besparen. Volgens de berekeningen van het Planbureau laten de begrotingsplannen van N-VA de staatsschuld dan ook het meest zakken, met 8,11 procent van het bbp tegen 2029. De partij hoopt vooral te besparen op ontwikkelingssamenwerking en de sociale zekerheid.
  • Dat Vlaanderen wel een gezondere begroting kan voorleggen, is dan ook een punt van trots voor De Wever. Hij noemt de begroting dan ook “structureel gezond“. “Vlaanderen wordt krachtig centrumrechts bestuurd”, concludeert de N-VA-voorzitter.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.