De COP28 start donderdag en gaat over één zaak: geld

Op 30 november begint in Dubai de jaarlijkse VN-klimaattop COP28. Het belangrijkste thema is geld. Voor het eerst zijn er concrete bedragen genoemd voor wat nodig is om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius.

Waarom is dit belangrijk?

De financiering van klimaatinitiatieven raakt zowel de economische als ecologische stabiliteit van onze planeet. De aanpak van klimaatverandering vereist enorme financiële middelen, waarbij de uitkomst van deze conferentie wereldwijde gevolgen zal hebben.

In het nieuws: De COP28 vindt plaats in een regio die zwaar leunt op fossiele brandstoffen, wat de complexiteit van de klimaatproblematiek benadrukt.

Zoom in: De VN-klimaattop vindt dus plaats in Dubai, dat zijn welvaart te danken heeft aan fossiele brandstoffen. Ook wordt de top geleid door Sultan Ahmed al-Jaber, de baas van het staatsoliebedrijf van Abu Dhabi. Milieuactivisten vrezen daarom voor te veel invloed van olieconcerns tijdens de onderhandelingen.

  • Hierbij komen bedragen ter sprake zoals de 34.000 miljard dollar van de recente G20-besprekingen in India en de 5.900 miljard dollar die ontwikkelingslanden nodig hebben tot 2030.
  • Dit moet komen bovenop de 100 miljard dollar per jaar die rijke landen al in 2009 hebben toegezegd.
  • Het wantrouwen tussen Noord en Zuid is gegroeid omdat westerse landen investeringen in kolencentrales weer opvoeren vanwege de energiecrisis door de Oekraïne-oorlog.

Zoom out: Tegelijk is samenwerking met het bedrijfsleven onvermijdelijk vanwege de enorme bedragen die nodig zijn voor verduurzaming.

  • Volgens Avinash Persaud, de gezant uit Barbados, is er vooral privégeld nodig omdat overheden dat niet hebben.
  • De leencapaciteit van ontwikkelingsbanken moet worden verdrievoudigd zodat arme landen de middelen krijgen om zich aan te passen aan klimaatverandering.
  • De onderhandelingen vinden ook plaats tegen een onrustige politieke achtergrond in het Midden-Oosten en een dreigende recessie in Europa.
  • Verkiezingen volgend jaar in de VS, Rusland, de EU en India zullen de besluitvorming bemoeilijken.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.