De comeback van het vaste energiecontract: het moment om afscheid te nemen van het variabele tarief?

De comeback van het vaste energiecontract: het moment om afscheid te nemen van het variabele tarief?
Engie – Benjamin Girette/Bloomberg via Getty Images

Nu de energieprijzen dalen, zijn sommige energieleveranciers bereid om opnieuw een vast energiecontract aan de man te brengen. Luminus was de eerste energieleverancier om dergelijke contracten nieuw leven in te blazen. Nu volgen Mega en Engie.

Waarom is dit belangrijk?

Tijdens de energiecrisis hebben alle energieleveranciers in ons land de commercialisering van de vaste energiecontracten gestaakt. Tijdens die periode was er heel wat onzekerheid over hoe de energieprijzen verder zouden evolueren.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.

In het nieuws: Zowel Engie als Mega bieden vanaf april opnieuw een vast energiecontract aan. Ze treden daarmee in de voetsporen van Luminus.

  • Het vaste contract van Engie heeft een looptijd van één jaar en is enkel beschikbaar voor gezinnen.
    • Opgelet: In eerste instantie kunnen slechts een beperkt aantal Engie-klanten het zogenaamde ‘Easy vast’-contract afsluiten. Bedoeling is om de contracten met vaste prijs “geleidelijk en gecontroleerd te herintroduceren.”
    • Wie nog een vast tarief heeft, zal van Engie het voorstel krijgen om een nieuw vast contract af te sluiten (zodra het huidige contract afloopt). Klanten met een variabel contract zullen zelf de overstap moeten maken.
    • Voorts schakelt Engie bij de nieuwe variabele contracten over op maandelijkse indexeringen in plaats van een driemaandelijkse indexering.
  • 10.000 klanten bij Mega konden begin dit jaar al hun variabel contract inruilen voor een met een vast tarief. Nu wordt die mogelijkheid beschikbaar gesteld voor alle consumenten. Het gaat concreet om het Cosy Fixed-contract.
    • “We volgen de markt met – zeker de voorbije maanden – veel aandacht voor de haalbaarheid hiervan. Ondertussen zijn de prijzen al zo’n twee maanden voldoende laag om interessant te zijn voor een vast contract”, zegt Thomas Coune, CEO van Mega.

Dalende energieprijzen

De details: Door de dalende energieprijzen maken de variabele contracten een comeback. De Europese gasprijs schommelt momenteel rond 45 euro per megawattuur. Vorig jaar op het hoogtepunt was dat nog 310 euro per megawattuur.

  • Gezinnen (met een gasverbruik van 17.000 kWh) betaalden in september – toen de energieprijzen een piek hadden bereikt – 5.954 euro per jaar voor gas. Vandaag is de jaarprijs gezakt tot 1.715 euro. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse energieregulator (VREG).
  • Een gezin met een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 3.500 kWh betaalt vandaag gemiddeld 1.352 euro. In september vorig jaar was dat nog 3.301 euro.

Duurdere contracten

Duiding: Het prijskaartje van een vast contract ligt wel hoger dan dat van een variabel contract. Dat is als het ware een premie die de energieleveranciers aanrekenen om zich in te dekken tegen toekomstige prijsschommelingen.

  • We nemen de vaste energiecontracten van Luminus als voorbeeld. We gaan daarbij uit van een gezin van drie met een gemiddeld elektriciteits- (3.434 kWh) en gasverbruik (16.262 kWh).
    • Uit de V-test van VREG blijkt dat dat gezin tussen 1.636 en 1.847 euro per jaar betaalt voor zijn gasverbruik (afhankelijk van het contract) als het voor vast tarief kiest. Het goedkoopste variabele contract van Luminus daarentegen kost 1.459 euro.
    • We zien hetzelfde tafereel bij de elektriciteitsprijzen. De prijs van een vast contract bij Luminus schommelt tussen 1.356 en 1.473 euro. Bij het goedkoopste variabele contract van die leverancier komt de jaarafrekening uit op 1.186 euro.
  • Dat is natuurlijk een momentopname. Het valt moeilijk te voorspellen hoe de energieprijzen verder zullen evolueren. Een vast contract is een goed idee als je verwacht dat de gas- en elektriciteitsprijzen verder zullen stijgen. “Al zien we daar op dit moment weinig indicaties voor: onze gasvoorraden zijn nog altijd heel goed gevuld, het lijkt erop dat we de komende winter iets geruster tegemoet kunnen gaan”, merkte energiemarkt-expert Dieter Jong donderdag op tegenover Radio 1.

(dv)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.