De chaos die nooit was: economen schatten de gevolgen van de brexit volledig fout in

Groot-Brittannië toont economische betere prestaties dan was verwacht. Nochtans hadden vele economen gewaarschuwd dat de scheiding met de Europese Unie het land in economische rampspoed zou onderdompelen.

Nu blijkt volgens het magazine The Economist echter dat velen de gevolgen van de brexit volledig verkeerd hebben ingeschat. De woningprijzen zijn immers op niveau gebleven, terwijl de werkloosheid is gedaald. Bovendien kon een recessie worden vermeden. “Diverse onderzoeken hadden onder meer uitgewezen dat de brexit de Britse woningprijzen met 20 procent zouden kunnen doen dalen,” aldus The Economist. “Bovendien werd gevreesd dat de brexit meer dan achthonderdduizend Britse arbeidsplaatsen zou kosten. Ook werd een recessie aangekondigd.” “In werkelijkheid kon een economische groep met ongeveer 2 procent worden gerealiseerd. De werkloosheid is teruggevallen tot 4,3 procent. Dat is het laagste niveau in meer dan vier decennia. De woningprijzen zijn eveneens op niveau gebleven. De voorspelde economische chaos is duidelijk achterwege gebleven.”

Onzekerheid

“De pessimistische voorspellingen waren echter vooral gebaseerd op onzekerheid,” benadrukt The Economist. “Niemand had immers een concreet idee over een toekomst buiten de Europese Unie. Verwacht werd dat die onzekerheid de bevolking tot voorzichtigheid zou aanmanen. Er werd dan ook gevreesd dat de bestedingen en investeringen zouden worden uitgesteld.” “Dat blijkt echter een naïeve stelling te zijn geweest. Voorstanders van een brexit hebben hun zin gekregen en zien dan ook geen reden om op hun uitgaven te besparen. Ook voor de voorstanders van een verder lidmaatschap van de Europese Unie is de scheiding geen levensbepalende factor.” “Groot-Brittannië blijft ook interessant voor buitenlandse investeerders,” voert het magazine aan. “Er moet wel erkend worden dat er kan worden geprofiteerd van de wereldwijde economie, die een sterke periode kent.” Daarvan heeft immers ook Groot-Brittannië, die in belangrijke mate afhankelijk is van internationale handel, kunnen profiteren. Bovendien kunnen Britse exporteurs genieten van de goedkope prijs van het pond.” Wel wordt de vraag gesteld of deze goede omstandigheden zullen blijven duren. Naarmate de scheiding in maart volgend jaar dichterbij komt, dreigt immers een grotere zenuwachtigheid, vooral wanneer een akkoord met de Europese Unie onmogelijk blijkt. “Onder meer op langere termijn moeten volgens negatieve gevolgen worden gevreesd,” meent The Economist. “Een scheiding met de Europese Unie betekent immers dat Groot-Brittannië alvast minder gemakkelijk toegang zal krijgen tot zijn grootste exportmarkt.” (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20