De betaalbare elektrische auto komt er nu echt aan, zowel van Europese als Chinese merken

Ooit een toekomstdroom, nu is het heel dichtbij: de betaalbare elektrische auto. Autojournalist Alain De Jong van Gocar vertelt aan Business AM van welke merken we heel binnenkort auto’s kunnen verwachten.


Beluister hier het volledige interview met Alain De Jong:


  • De Jong: “Op onze markt kunnen we weldra een een resem nieuwe wagens verwachten die rond de 25.000 euro zullen kosten. De eerste is de Citroën ë-C3, een compacte crossover met een degelijk rijbereik. Die richt zich op een breder publiek.”
  • “In zijn zog volgen nog de elektrische Renault 5, een kleinere Tesla en ook de Volkswagen ID.2. Het aanbod van kleinere en betaalbare wagens wordt de volgende maanden en jaren echt wel veel groter.”
  • “Vanuit Chinese hoek mogen we nog heel wat verwachten. BYD is een merk dat zich sterk profileert op de Europese markt. Van dat merk komt ook nog een zeer groot en interessant aanbod.”
  • “Ook komen er heel kleine wagens die in China al populairder zijn, zogenaamde micro-cars. Die zijn nog een stuk goedkoper, namelijk een goeie 10.000 euro. Wat elektrisch rijden nog haalbaarder maakt voor een breder publiek”, aldus de autojournalist.
  • De Jong heeft het over de korte termijn en spreekt over de komende maanden en jaren voor de Europese modellen. Heel binnenkort, dus.

Onvoldoende laadpalen

Uitgezoomd: zijn er wel voldoende laadpalen voor al deze elektrische auto’s?

  • “Momenteel niet, dat is een zekerheid”, is het nuchtere antwoord van De Jong. “Maar er wordt ook werk van gemaakt. Het is belangrijk dat er voldoende publieke laadpunten zijn.
  • “Wie thuis een oprit heeft, die kan makkelijk een laadpaal installeren. Maar een ander publiek, dat in de stad in een flatgebouw woont met makkelijk 50 tot 100 appartementen… Als die allemaal tegelijk willen opladen, dat lukt momenteel niet.”
  • Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) vond midden november dat de uitbreidingssnelheid wel de juiste is. “We hebben de ambitie om tegen 2025 35.000 laadpalen te hebben. Vandaag tellen we er al 31.000, in 2021 waren dat er 4.000”, verklaarde ze toen aan Business AM.
  • De minister verdedigde toen ook de premie van 5.000 euro die kopers van nieuwe elektrische wagens kunnen krijgen vanaf volgend jaar. Aangezien de premie geldt voor wagens met een kostprijs onder 40.000 euro, kan je dus voor elk van de opgesomde wagens een premie krijgen.

(evb)

Meer
Auto
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Meer Auto