Tijdens de eerste negen van dit jaar zijn er 1,2 procent minder woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar, leert de Vastgoedbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot) ons. Toch spreekt notaris Bart van Opstal van een herstelbeweging.
Key takeaways
- Hoewel het aantal transacties op de vastgoedmarkt afnam tijdens de eerste negen maanden van 2024, stegen de woning- en appartementsprijzen lichtjes. Dat is zonder rekening te houden met de inflatie.
- Voorts toont de Vasgoedbarometer aan dat jonge mensen opnieuw hun weg naar de vastgoedmarkt vinden. De gemiddelde leeftijd van een koper bedraagt 39,2 jaar.
In het nieuws: Het aantal transacties op de Belgische vastgoedmarkt is lichtjes afgenomen.
- Zo telde Fednot tijdens de eerste drie kwartalen van dit jaar 1,2 procent minder verkopen dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.
- “In Vlaanderen en Brussel was de daling beperkt: -0,7 en -0,4 procent. In Wallonië ging het om afname met 2,4 procent, wellicht een gevolg van de aangekondigde verlaging van de registratiebelasting”, aldus van Opstal.
- Toch is er volgens de notaris sprake van een duidelijke herstelbeweging.
- Hij merkt op dat tijdens de eerste drie maanden van dit jaar het aantal transacties in België nog met 7,3 procent was gedaald. In de eerste zes maanden van dit jaar waren er 3,9 procent minder verkopen.
Ter herinnering: In 2022 begon de oververhitte markt in ons land af te koelen door onder meer het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB).
- De grote klap volgde vorig jaar, met enkele tienduizenden transacties minder (-15%).
- Intussen heeft de ECB het geweer van schouder veranderd. Die heeft dit jaar al twee keer de rente met 25 basispunten verlaagd, waardoor huizenjagers wat minder geld op tafel moeten leggen voor een hypothecair krediet.
Geen daling van verkopen op Oost-Vlaamse vastgoedmarkt
Details: De cijfers van Fednot tonen aan dat in bijna alle Vlaamse provincies het aantal vastgoedverkopen is afgenomen.
- Oost-Vlaanderen is de uitzondering. In die provincie steeg het aantal verkopen met 0,7 procent in vergelijking met vorig jaar.
- In de provincie Antwerpen daalde het aantal verkopen het meest (-1,3%). In Limburg was de daling het kleinst (-0,8%). In Vlaams-Brabant ging het om een afname met 1 procent en in West-Vlaanderen met 1,2 procent.
Opgemerkt: Het aantal jonge kopers zit in de lift.
- Wie in de eerste negen maanden van 2024 vastgoed kocht in ons land, was gemiddeld 39,2 jaar oud.
- In Vlaanderen was een koper gemiddeld 39,1 jaar oud.
- 29 procent van de vastgoedkopers in ons land was tijdens die periode 30 jaar of jonger.
- “Jonge kopers waren vooral actief in Oost-Vlaanderen (hun aandeel bedroeg er 32,6%), Limburg (32,4%) en Antwerpen (31,9%). In de provincies Vlaams- en Waals-Brabant was het aandeel jonge kopers het kleinst: 24,1 en 18,8 procent”, aldus van Opstal.
Lichte prijsstijging op de vastgoedmarkt
Ook dit: Hoewel het aantal transacties is afgenomen, zijn de vastgoedprijzen tijdens de eerste negen maanden van 2024 lichtjes gestegen.
- Een huis kostte tijdens die periode gemiddeld 329.468 euro. Dat is 2,1 procent meer in vergelijking met het jaargemiddelde in 2023.
- Rekening houdend met het verschil qua inflatie tussen de eerste negen maanden van 2024 en het jaar 2023 gaat het om een prijsdaling van 0,8 procent.
- In Vlaanderen steeg de gemiddelde prijs van een huis in de eerste negen maanden van 2024 met 1,8 procent tot 365.206 euro.
- Rekening houdend met het verschil in inflatie daalde de prijs met 1,1 procent.
- In Wallonië bleef de huizenprijs zo goed als stabiel: 242.679 euro. Dat is een beperkte groei van 0,8 procent in vergelijking met 2023, zonder rekening te houden met de inflatie.
- In Brussel daarentegen daalde de huizenprijs zelfs zonder rekening te houden met de inflatie, met 1,4 procent naar een gemiddelde prijs van 554.677 euro.
Ook appartementsprijzen nemen lichtjes toe
Ook dit (2): De appartementsprijzen zijn in de eerste negen maanden van dit jaar met 1,5 procent gestegen tot 268.709 euro.
- In Vlaanderen steeg de gemiddelde prijs van een appartement met 1,1 procent tot 279.611 euro.
- Rekening houdend met de inflatie gaat het om een prijsdaling van 1,8 procent.
- In Brussel steeg de prijs met 2,8 procent tot 288.428 euro.
- Fednot tekende in Wallonië (zelfs zonder rekening te houden met de inflatie) dan weer een lichte daling met 0,8 procent op.