De federale regering haalt vrijwel alle wetenschapsbesparingen bij de ruimtevaartindustrie


Key Takeaways

  • De Federale regering is van plan om de uitgaven voor wetenschap tegen 2029 met minstens 15 procent te verminderen.
  • De bezuinigingen zullen vooral gericht zijn op de ruimtevaartsector, wat gevolgen kan hebben voor fabrikanten van satellietonderdelen en ontwikkelaars van communicatiesystemen.
  • Vlaanderen heeft de ruimtevaart in zijn overheidsbeleid aangemerkt als een veelbelovende sector met potentiële investeringsmogelijkheden.

De regering wil de uitgaven voor wetenschap met minstens 15 procent verminderen tegen 2029, en zoekt daarbij vooral besparingen in de ruimtevaartsector. Dat meldt VRT NWS Dit heeft bezorgdheid gewekt bij Belgische ruimtevaartbedrijven die satellietonderdelen, raketten en communicatiesystemen ontwikkelen. Ze hopen op nieuwe investeringen uit het Defensiebudget of uit Vlaanderen.

De Federale regering-De Wever wil de komende jaren 23,3 miljard euro bezuinigen op de sociale zekerheid, de arbeidsmarkt en pensioenen. Ook de wetenschap zal te maken krijgen met bezuinigingen, die elk jaar geleidelijk worden doorgevoerd. Dit jaar wordt 553 miljoen euro uitgetrokken voor wetenschapsbeleid, een daling van 6,6 procent of 39 miljoen euro ten opzichte van 2024. Tegen het einde van de looptijd zal deze verlaging oplopen tot 15,7 procent van de begroting, waardoor er nog maar 499 miljoen euro overblijft.

Verlaging wetenschapsfinanciering

Over de gehele periode komt dit neer op een potentiële verlaging van de wetenschapsfinanciering met ongeveer 800 miljoen euro. Elk ministerie zal naar verwachting bijdragen aan deze bezuinigingen. Het Wetenschapsbeleid (BELSPO), dat toezicht houdt op het Belgische ruimtevaartprogramma, zou te maken kunnen krijgen met aanzienlijke bezuinigingen.

Bezorgdheid over bredere gevolgen

Er is ook bezorgdheid over bredere gevolgen. Elk jaar lanceert de European Space Agency (ESA) bijvoorbeeld nieuwe missies waarvoor bijdragen van de lidstaten nodig zijn. België’s engagement voor ESA-financiering zal waarschijnlijk beïnvloed worden door deze besparingen, wat de deelname aan toekomstige projecten zou kunnen beperken.

Ruimtevaartbedrijven blijven optimistisch

Ondanks deze uitdagingen blijven sommige ruimtevaartbedrijven optimistisch. Ze hopen op blijvende steun van Vlaanderen, dat de ruimtevaart in zijn overheidsbeleid heeft aangemerkt als een veelbelovende sector.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.