De bankkaart de prullenmand in: contactloos betalen dankzij een chip in de hand is voortaan een realiteit

Betalen door middel van een chip in je hand was lange tijd pure fictie. Maar daar is recent verandering in gekomen. Het Poolse bedrijf Walletmor heeft zijn betaalimplantaat gelanceerd in België en de rest van Europa. Daardoor is het mogelijk om een betaling af te ronden zonder je smartphone of bankkaart te gebruiken.

Contactloos betalen is sinds de start van de coronacrisis aan een stevige opmars bezig. Door simpelweg je betaalkaart tegen een betaalterminaal te houden kan je een betaling (tot maximaal 50 euro) afronden. Uit cijfers van bankenfederatie Febelfin blijkt dat het aantal contactloze betalingen in 2020 is toegenomen van 16 tot 47 procent. Na één jaar coronacrisis had zelfs zeven op de tien Belgen kennisgemaakt met contactloos betalen.

Betalen met chip in de hand

Het komt dan ook als geen verrassing dat sommige bedrijven nu volop inzetten op contactloos betalen. De Poolse start-up Walletmor tilt contactloos betalen zelfs naar een hoger niveau. Het bedrijf heeft deze maand een betaalimplantaat met bio-omhulsel gelanceerd in verschillende Europese landen, waaronder België. Daarmee is het mogelijk om te betalen door enkel je hand te gebruiken.

Het betaalimplantaat is een kleine chip van ongeveer een halve millimeter dik en heeft, inclusief het flexibele bio-omhulsel, ongeveer het formaat van een paperclip. Voor 350 euro kan je zo een chip laten plaatsen. Walletmor benadrukt dat de implantaat voldoet aan alle actuele bio-compatibiliteitscertificaten met betrekking tot de ISO 10993-norm.

Behandeling van 15 minuten

“Activatie van de chip is eenvoudig te realiseren door het aanmaken van een iCard account. Na de verificatie van je gegevens – gemiddeld twee werkdagen – wordt je account geactiveerd. Dankzij een eenvoudige bankoverschrijving kun je er het gewenste geldbedrag aan toevoegen en kun je het betaalimplantaat gaan gebruiken”, liet Wojciech Paprota, oprichter van het Pools bedrijf, in juni al weten tijdens de Londense lancering.

Implantatie zou vrijwel pijnloos zijn en de complete behandeling neemt ongeveer 15 minuten in beslag. Momenteel zijn er 50 aanbevolen, professionele implanteerders verspreidt over de Europese Unie.

De implantaat maakt gebruikt van de NFC-technologie (Near Field Communication). Diezelfde technologie wordt onder meer gebruikt bij de betaalkaarten en smartphones die je de mogelijkheid bieden om contactloos te betalen. Het implantaat is overigens een passief apparaat, waardoor het geen eigen batterij heeft. “Het genereert dus geen radiogolven en activatie of gebruik is alleen mogelijk door het implantaat enkele seconden op korte afstand van een betaalautomaat te positioneren”, aldus Walletmor.

Andere betalingsvormen

Walletmore spreekt van het eerste wereldwijd geaccepteerde, 100 procent veilige en biologisch geproduceerde betaalimplantaat. Volgens de meest recente cijfers maken al 400 mensen in Europa gebruik van dat betalingssysteem.

Volgens het bedrijf heeft zo’n implantaat in je hand tal van voordelen. “Het is onmogelijk te traceren, te hacken of te kopiëren”, klinkt het. “Bovendien kan je het overal ter wereld gebruiken waar contactloze betalingen middels VISA of Mastercard worden geaccepteerd.”

In een persbericht laat het bedrijf weten dat het ook geëxperimenteerd heeft met andere vormen van betalen, zoals gezichts-en oogscanbetalingen. “Dergelijke methodes zijn grondig onderzocht en getest, maar zijn op niets uitgelopen”, laat het bedrijf weten.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.