De 5.000 meter hoge wolkenkrabber van de toekomst eet smog

Over vijfenveertig jaar zal er mogelijk al een wolkenkrabber met een hoogte van 5.000 meter zijn gebouwd met materialen die nog moeten uitgevonden worden of al wel bestaan, maar nieuwe toepassingen zullen krijgen.

Dat zegt Sherri McCleary, wetenschappelijk onderzoekster bij het materialenbedrijf Arconic. Onder meer kan er volgens haar worden gedacht aan het gebruik van het coating-product EcoClean, dat de smog uit de atmosfeer zou kunnen halen. Het idee vormt een onderdeel van The Jetsons, een bredere campagne die Arconic heeft gelanceerd van het gelijknamige iconische tekenfilmreeks uit het begin van de jaren zestig van de voorbij eeuw. De tekenfilmreeks keek honderd jaar vooruit in het dagelijkse leven van de mens. Die visie heeft de ingenieurs aangezet om in samenwerking met futurologen te onderzoeken welke technieken over enkele decennia wellicht zullen zijn geïntroduceerd.

Meerwaarde

EcoClean is volgens McCleary één van de meest opwindende en snel realiseerbare projecten uit het hele pakket. EcoClean werd zes jaar geleden op de markt gebracht en biedt volgens de onderzoekster belangrijke praktische voordelen tegenover traditioneel glas. EcoClean is immers voorzien van een coating die gebouwen helpen zichzelf te reinigen en bovendien ook de lucht in de directe omgeving te zuiveren. “De coating is functioneel, maar biedt ook esthetisch een meerwaarde, terwijl tegelijkertijd onderhoudsvoordelen kunnen worden aangeboden,” benadrukt McCleary. “Bovendien heeft het product ook ecologisch een positieve impact op zijn omgeving.” EcoClean werkt met licht en waterdamp, die door contact met chemicaliën in staat zijn atomen te vormen die vervuiling in de lucht en op het gebouw afbreekt en zoals een dode huid laat afpellen. Het resultaat is een gereinigd gebouw, omgeving door zuivere lucht.” McCleary wijst erop dat het project nog andere materialen herbergt die op relatief korte termijn op de markt kunnen worden verwacht. Ook zegt ze dat driedimensionale druktechnologie constructies zal toelaten die tot nu toe onmogelijk bleken. (mah) [media-credit name=”© Arconic” align=”aligncenter” width=”1024″]hofmandujardinwelcomebloomframe03tile[/media-credit]

Meer