De 40 lipstickmaagden van Muammar Gaddafi

Wanneer het over zijn eigen veiligheid gaat is de Libische leider Muammar Gaddafi niet de eerste de beste. Decennialang investeerde hij in de oprichting van een korps van elitaire en bovendien uiterst sexy vrouwelijke lijfwachten. Een veertigtal gewapende maagden vergezellen de dictator altijd waar hij ook gaat. Ze zijn steeds gekleed in camouflagepakken, hoge hielen en designer-zonnebrillen.

Maar wie denkt dat het om fashionistas eerder dan om getrainde moordenaars gaat, zou wel eens bedrogen kunnen uitkomen. Stuk voor stuk studeerden deze vrouwen af aan de Tripoli Women’s Military Academy, een elite-instituut, in 1979 door Gaddafi zelf opgericht.

Weinig vreemdelingen hebben die academie ooit bezocht, maar de informatie die door de jaren heen over de opleiding naar buiten is gesijpeld, zegt genoeg:

Om 4.30 uur worden de vrouwen gewekt en is het tijd voor een joggingsessie van 90 minuten. Daarna volgen klassen in moorddtechnieken. Een aantal van de vrouwen leren straaljagers te besturen; anderen specialiseren zich in gevechtssporten.

Alle meisjes zweren Gaddafi te beschermen tot de dood en verzaken aan huwelijk en seks. En allen zijn gek op hem: “Zonder de leider, zouden vrouwen in Libië niets voorstellen,” zegt Fatia, een 27-jarige lijfwacht-stagiaire. “Hij schonk ons het leven en ik ben bereid voor hem te sterven. Hij is een vader, een broer en een vriend op wie je kan vertrouwen. Je hebt geen idee hoe nederig hij is.’

In 1998 bewees deze elite-eenheid haar nut. Een aanslag op de dictator door een groep  islamitische militanten kon door zijn lijfwacht Aïsha worden afgewend. Zij stierf onder een kogelregen; hij overleefde het.

Meer
Mijn Volglijst

Valuta: dollar fundamenteel beter dan euro

27/11/2021 09:24

(ABM FN-Dow Jones) Fundamenteel staat de Amerikaanse dollar er beter voor dan de euro. Dit vindt valuta-analist Joost Derks van iBanFirst.

Daarbij verslechtert de coronasituatie in Europa "in rap tempo met mogelijk hardere lock-downs tot gevolg". De euro/dollar is hier afgelopen week ook al op vooruit gelopen, maar werd aan het eind van de afgelopen handelsweek een halt toegeroepen, zag Derks.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20