De wetten van positief karma

De letterlijke betekenis van karma is “handelen”, maar karma wordt ook wel eens de wet van oorzaak en gevolg genoemd. Met andere woorden: alles wat we doen vormt een oorzaak, die op een later tijdstip een gevolg heeft. Dieven zullen bestolen worden, valsspelers bedrogen en leugenaars belogen, bijvoorbeeld, maar ook omgekeerd.

De film Pay it Forward handelt over dit thema. Onderzoek toont aan dat de meesten onder ons, of we het nu toegeven of niet, in een bepaalde vorm van karma geloven. We gedragen ons als betere mensen wanneer we iets graag willen en we zoeken het geluk op door met goede, gelukkige mensen om te gaan. 

Nicholas A. Christakis en James H. Fowler beschrijven in hun ‘Connected: The Surprising Power of Our Social Networks and How They Shape Our Lives’ dit driestappenplan om via positief karma een gelukkiger mens te worden:

nature pastel mist clouds

1. Maak meer vrienden

women friends beach sunset

Als je vrienden gelukkig zijn, maken die je gelukkiger dan geld, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Pas echter op met depressieve vrienden, want hun depressie zou jou kunnen besmetten. In 1984 toonde een experiment aan dat 5.000 dollar (ongeveer 5,500 huidige euro’s) je gemiddeld slechts twee procent gelukkiger maakt, terwijl één gelukkige vriend je geluksgevoel met negen procent verhoogt. Een ongelukkige vriend maakt je echter zeven procent ongelukkiger en zelfs de emotionele staat van derdegraadsvrienden (vrienden van vrienden van vrienden) beïnvloeden je geluksgevoel.

2. Maak je vrienden gelukkig

friends travel nature mountain canyon

De meest effectieve manier om zelf gelukkig te worden, is dus gelukkige vrienden te hebben. Als je egoïstisch wil zijn, doe je dat daarom best door altruïstisch te zijn tegenover je vrienden, stellen Christakis en Fowler.

3. Introduceer vrienden aan vrienden

nature gras forest friends friendship

Mensen in de periferie van je netwerk hebben wellicht het minste vrienden en hebben de meeste kans om eenzaam te zijn. Dat gevoel van eenzaamheid kan jou dan besmetten, tenzij je het voorkomt door je eenzaamste vrienden aan elkaar voor te stellen. Als het echt waar is dat een gelukkige vriend je gemiddeld 9% gelukkiger maakt en een ongelukkige 7% ongelukkiger, dan is dit een perfecte strategie om jezelf van positief karma en blijvend geluk te verzekeren.

Meer