De 10 rijkste muzikanten aller tijden

Andrew Lloyd Webber werd veruit de rijkste muzikant aller tijden dankzij het muzikaal theater. Hij is verantwoordelijk voor de grootste musicals ooit, waaronder ‘Jesus Christ Superstar’, ‘Cats’ en ‘The Phantom of the Opera’.

Hoewel die musicals zonder onderscheid dateren uit de vorige eeuw, blijven ook nu nog de miljoenen binnenstromen dankzij de auteursrechten, de talloze theatervoorstellingen en deverfilmingen.

Verder genereert hij inkomsten uit de verkoop van tickets via zijn Really Useful Group.

Paul McCartney staat in het Guiness Book of World Records te boek als de meest succesvolle componist en artiest in de geschiedenis. Zijn tijd bij de Beatles moet qua winstgevendheid niet onderdoen voor zijn post-Beatles periode. Zo zou hij in zijn ganse carrière de auteursrechten op ruim 25.000 liedjes hebben verzameld.

De rockster bezit een aantal luxehuizen in verschillende delen van de wereld, evenals een grote kunstverzameling en hij heeft een kleine € 20 miljoen op de bank staan. Maar het gros van zijn weelde zit in zakelijke belangen, voor een totaal van meer dan € 300 miljoen. Het gaat dan om de auteursrechten op o.a. de Beatlessongs en aandelen in bedrijven die actief zijn in de muziekwereld, waaronde Apple Corps.

Volgens rechter Justice Bennett, die de echtscheidingszaak met McCartney’s tweede vrouw Heather Mills in goede banen trachtte te leiden, was Paul McCartney in 1999, toen hij Heather trouwde, al ‘fabelachtig rijk’ en werd die rijkdom vooral vergaard ten tijde van zijn eerste huwelijk met Linda Eastman. 

De Ierse zanger Bono – of Paul Hewson – is even bekend als het uithangbord van de groep U2 als voor zijn humanitaire activiteiten en zijn ondernemerschap (hij heeft onder andere een kledinglabel en een vijfsterrenhotel).

Bono kocht in 2009 2,3 % Facebook-aandelen voor ongeveer 71 miljoen euro. Dankzij de succesvolle beursgang van het sociale netwerk mag hij zich nu de op twee na rijkste artiest ter wereld noemen.

Crosby zong ooit ‘I Haven’t Had Time to Be a Millionnaire’, maar had daar klaarblijkelijk wél de tijd voor. In de jaren 1930 was hij één van de tien rijkste Amerikanen – en dit was nog voor hij zijn wereldhit ‘White Christmas’ uitbracht en zijn filmcarrière aanvatte.

Met Bing Crosby Enterprises werd hij de allereerste popzanger met een zakelijk imperium.

Sean Combs is een ondernemer met vele gezichten: Puff Daddy, P. Diddy, kompaan van legendarische rapper Notorious B.I.G., CEO van een kledinglabel, een vodkamerk en eigenaar van zijn eigen muzieknetwerk.

Hoewel hij zijn naam maakte dankzij zijn muziek, genereert hij vandaag 80% van zijn inkomsten uit andere activiteiten.

Jay-Z heeft twaalf topalbums op zijn naam staan en heeft een zakelijk muziekimperium opgericht dat nu miljoenen opbrengt. Hij is meerderheidsaandeelhouder van het NBA-basketbalteam Brooklyn Nets.

Mariah Carey heeft niet minder dan 18 nummer 1-singles achter haar naam staan. Ze nam meer dan 200 albums op, won vijf Grammy’s en mag zich de rijkste levende vrouwelijke muzikant op aarde noemen.

Dolly Parton ; de vrouw achter nummers als ‘9 to 5’ is bijna een half miljard dollar waard. Ze heeft duizenden nummers geschreven (waaronder ‘I Will Always Love You’) en is een gewiekste marketeer. Haar pretpark ‘Dollywood’ trekt jaarlijks miljoenen bezoekers.

Buffett is een – bij ons vrijwel onbekende – Amerikaanse countryzanger, die al sinds 1976 miljoenen binnenrijft (zijn laatste tour in 2011 alleen bracht 16 miljoen euro op). 

Hij heeft bovendien ook nog extra inkomsten dankzij zijn restaurantketens ‘Buffett’s Cheeseburger in Paradise’ en ‘Margaritaville’ in de Verenigde Staten.

Michael Jackson, de ‘King of Pop’ verdiende tijdens de jaren 1980 en 1990 zo’n vijftig miljoen dollar per jaar . Ondanks zijn succes, zijn wereldtours en de reclame-inkomsten van zijn deal met frisdrankgigant Pepsi, strandt Jackson op de tiende plaats en liepen zijn schulden in de jaren 2000 in de honderden miljoenen. Dit vanwege zijn bedenkelijke beleggingen en zijn drang om tientallen miljoenen te verkwisten aan zaken als ‘Neverland’.