De 10 kreunkoninginnen van het hedendaagse tennis

De Wit-Russische tennisspeelster Victoria Azarenka bevindt zich in het centrum van een nieuwe controverse, nadat Wimbledonbaas Ian Ritchie gisteren zijn beklag maakte omtrent hijgende speelsters. Volgens Ritchie is al dat gehijg enkel goed om tegenstanders te misleiden en fans van de courts weg te jagen. De als vierde op de tabel gerangschikte Azarenka liet in haar partij tegen de Slovaakse Magdalena Rybarikova kreten van 95 decibel opmeten.  Ook vorig jaar had ze zich op de Australian Open al laten opmerken door zo hard te kreunen dat de echo van haar keelgeluid nog nagalmde toen haar tegenstandster Serena Williams de bal reeds had teruggeslagen.

‘We hebben er over gepraat en er is een akkoord,’ zei Richie in The Daily Telegraph. ‘Speelsters die worden gestoord door het gekreun van hun opponent kunnen dat aan de scheidsrechter melden.’

Toch kreunen tennissers niet zomaar. Vvolgens onderzoek van fysiotherapist Dennis O’Connell van de Hardin-Simmons universiteit in Abilene (Texas) kunnen kreunende spelers hun opslag met 7,5 km/uur versnellen en hun forehand met 6,4 km/uur. Volgens deze onderzoeker ontstaat het gekreun tijdens het zogenaamde Valsalva-maneuver; dat is het moment waarop de tenisspeler – of de gewichtheffer – met grote kracht lucht uitstoot op een ogenblik waarop hij al zijn spieren opspant. Kreunen zou er daarbij voor zorgen dat zich tijdens deze handeling nog meer spierweefsel aanbiedt waardoor ook meer kracht kan worden verzameld.

Maar volgens andere bronnen deed het gekreun in het tennis pas zijn intrede toen twee decennia geleden de nieuwe rackets werden geïntroduceerd. Die waren veel krachtiger dan de oudere houten rackets en vragen dus meer inspanning en kracht van de spelers, kreunen inbegrepen.

Azarenka komt met haar 95 decibel nu op de tweede plaats in de rangschikking van de luidste kreunsters ooit gemeten, die in 2009 door de Britse krant The Times werd gepubliceerd:

  1. Michelle Larcher de Brito (109 decibel) – video 1
  2. Maria Sharapova (101)- video 2
  3. Victoria Azarenka (95) – video 3
  4. Monica Seles (93,2),
  5. Serena Williams (88,9)
  6. Lindsay Davenport (88)
  7. Venus Williams (85) – video 4
  8. Elena Bovina (81)
  9. Anna Kournikova (78.5)
  10. Kim Clijsters (75)

Ter vergelijking, wanneer een leeuw brult is dat goed voor zo’n 110 decibel.

(Foto Maria Sharapova: Attribution by americanistadechiapas)