Davos: Iedereen is ‘happy’ over de wereldeconomie… tot de camera’s niet langer draaien

57% van de bedrijfsleiders toont zich optimistisch over de huidige stand van de wereldeconomie. Dat blijkt uit een jaarlijkse studie van PriceWaterhouseCoopers. Na jaren van kommer en kwel staan we dus voor een gouden periode. Het cijfer is niets meer of niets minder dan een verdubbeling van de score die in 2016 nog werd opgetekend.
De reden van dit optimisme is niet ver te zoeken. Waar men ook kijkt, in de VS, China, India, tot zelfs in België lijkt het economisch herstel in volle gang.

Economen leggen het als volgt uit. Er is een sterke basis voor bijkomende investeringen en tewerkstelling. Dat moet op zijn beurt de consumptie stimuleren, terwijl de export bovendien kan profiteren van een sterke wereldhandel. ‘Synchroniciteit’ is in Davos dan ook ‘le mot du jour‘. 

Ook Crédit Suisse betoogde eerder al dat alle signalen wijzen op een verdere versterking van de economische heropleving dit jaar.

The ‘big worry’ van Davos

Alles oké dus, ware het niet een alarmerende opmerking van de chef economie van de Britse openbare omroep BBC. Die is aan zijn tiende editie van ‘Davos’ toe en heeft het over de ‘big worry’, waar iedereen het over heeft tijdens privé-gesprekken en wanneer de camera’s niet draaien.

Alle grote centrale banken hebben aangekondigd hun stimulusprogramma’s in 2018 te zullen beëindigen. Dat geldt zowel voor de Amerikaanse FED als voor de Europese Centrale Bank (ECB), de Bank of Japan (BoJ) en de Bank of England (BoE).

Hier is dus eerder sprake van ‘een onrustwekkende synchroniciteit’. Deze stimulusprogramma’s zijn namelijk sinds 2008  – bij gebrek aan bedrijfsinvesteringen  en hogere gezinsinkomens – de belangrijkste (lees ‘enige’) motor van economische groei geweest. Zo hebben de centrale banken ook in 2017 nog de bagatel van 1.500 miljard dollar in de wereldeconomie geïnjecteerd. Dat is een kleine 7 miljard dollar per werkdag.

Onderstaande grafiek laat aan duidelijkheid niets te wensen over. De ECB heeft de voorbije jaren Europese obligaties en aandelen gekocht voor een balanstotaal dat vandaag is opgelopen tot 4.484 miljard euro. Ter vergelijking: dat staat gelijk aan 41,6% van het bbp van de eurozone. Denk daar maar eens over na.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20