David Saelens (Sitra Holding): “Voortdurend hernieuwen en herinvesteren”

Een belangrijk gedeelte van de voeding die in België en een aantal andere Europese landen bij de consument op tafel komt, heeft vooral dankzij het logistieke bedrijf Sitra Holding uit Ieper in optimale condities zijn bestemming kunnen bereiken. Het West-Vlaamse bedrijf, in het begin van de jaren zestig opgericht door Robert Staelens, is op drie generaties met een vloot van meer dan zeshonderd voertuigen en 750 medewerkers dan ook uitgegroeid tot één van de grootste Europese logistieke bedrijven in de voedingssector. Die positie heeft het bedrijf volgens huidig chief executive David Saelens alleen kunnen bereiken door een uitgelezen managementbeleid en een bewuste openheid voor de meest geavanceerde technologieën.

“De mogelijkheid krijgen om een familiebedrijf te kunnen verder zetten is een onbeschrijflijk genoegen,” getuigt David Saelens. “Ik zie het als mijn taak om ons bedrijf naar de volgende generatie te loodsen. Om dit streven tot een goed einde te brengen, heb ik mij echter ook kunnen omringen met een team van prachtige, intelligente en trouwe mensen. We kennen dan ook geen groot personeelsverloop. Sommige medewerkers zijn nog door mijn grootvader in dienst genomen en kunnen zich mijn geboorte nog herinneren. Ook zelfdiscipline is daarbij een heel belangrijk waarde. Dat is ook de reden waarom ik marathons loop. De vastberadenheid, discipline en doorzettingsvermogen om die sport te beoefenen vind ik ook dagdagelijks terug in het zakenleven.”

“Sitra zal zijn missie volbrengen door de beste prestaties voor te leggen in het behandelen en vervoeren van voedselproducten en ingrediënten,” zegt David Saelens. “Bovendien hanteert Sitra een strategie om een substantieel deel van de cashflow opnieuw te investeren om onze assets uit te breiden en te hernieuwen en te investeren in onze mensen en onze omgeving. Wij houden woord en pleiten voor een cultuur van respect en vertrouwen. Onze werkwijze wordt gekenmerkt door integriteit en verantwoordelijkheid. We zijn ons ervan bewust dat ons vermogen om als bedrijf te groeien afhankelijk is van de manier waarop wij met mensen omgaan.”

Sitra wil zowel op het gebied van management als technologie de meest innoverende toepassingen gebruiken. “Er werd vijf jaar geleden een compleet nieuwe manier van aanpak geïntroduceerd,” getuigt David Saelens daarover. “Dat heeft zich vertaald in een vernieuwd logo, maar ook in de bouw van de meest moderne kantoorgebouwen, waardoor de efficiëntie van het personeel gevoelig kon worden opgetrokken en het beste talent kon worden aangetrokken. Dat weerspiegelt zich in een onafgebroken organische groei, die vorig jaar een niveau van 14 procent bereikte en winstmarges die jaar na jaar een constante stijging laten optekenen.”

“Wij combineren de ervaring van mensen die sedert tientallen jaren voor ons bedrijf werken met de honger van jonge high potentials,” werpt de top van Sitra op. “Klanten zijn God bij ons en voor hen gaan we door het vuur. Wij staan dan ook vierentwintig uur per dag en zeven dagen per week klaar om eventuele problemen op te lossen en naar de wensen van de klant te luisteren. Bovendien wordt een grote prioriteit gegeven aan de inzet van nieuwe technologieën. Onder meer hebben wij in samenwerking met een strategische klant voor de Nederlandse markt voor trucks op vloeibaar gas geopteerd. Bovendien worden alle trucks in realtime gevolgd en aangestuurd door ons systeem. Alles verloopt geautomatiseerd. Alle key accounts zijn direct gelinkt aan ons systeem en orders gaan direct van de klant naar de truck. Door een eigen informatica-dienst zijn wij in staat om à la carte systemen te ontwikkelen voor onze klanten.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20