Elke overwinning in een loopwedstrijd van niveau of elk nieuw record dat sinds 2016 in loopwedstrijden is gevestigd heeft eenzelfde kenmerk: de Vaporfly. Dat is de hightech-loopschoen van de Amerikaanse fabrikant Nike.
De eerste atleet die de een marathon onder de twee uur liep was Eliud Kipchoge. Dat gebeurde vorig jaar in oktober. Dezelfde maand nog brak Brigid Kosgei het record op de vrouwenmarathon. In november dan won Geoffrey Kamworor voor de tweede keer in drie jaar de marathon van New York. Al deze atleten deelden eenzelfde kenmerk: alle liepen de wedstrijd op de Nike Vaporfly-schoenen.
Nike Vaporfly: 4 procent meer energie-efficiëntie
Onderzoek heeft uitgewezen dat de Vaporfly de energie-efficiëntie van de lopers verbetert. De schoenzool – bestaande uit schuim en koolstof – zorgt er immers voor dat er bij elke stap minder energie verloren gaat. De Vaporly zou de energie-efficiëntie met minstens 4 procent verbeteren.
Vaporfly’s zijn dermate voordelig dat atleten die bij andere loopschoenenfabrikanten onder contract staan, toch met Vaporfly’s lopen en het Nike-logo en andere kleuren zwart verven.
Volgens kinesioloog Geoff Burns zal de atleet die met Vaporfly’s loopt zijn concurrent die met ander schoenen loopt kloppen – ook al is hij of zij die dag in exact dezelfde vorm.
Als gevolg daarvan lopen atleten steeds vaker met zwarte schoenen rond. Als ze onder contract staan bij andere merken hebben ze een nadeel. ‘Wie geen gebruik maakt van deze nieuwe technologie blijft achter’, zegt langeafstandloper Tommy Rivers Puzey tegenover het webmagazine Business Insider. ‘Wie op Nike’s loopt rijdt met een wagen, de rest met een vrachtwagen.’
De Argentijn Joaquin Arbe was in augustus vorig jaar de eerste Zuid-Amerikaan die de finish bereikte in de halve marathon van Buenos Aires. Hij staat onder contract bij New Balance, maar op foto’s is te zien hoe hij met volledig zwarte schoenen de finish bereikt. Later zou hij zijn contract met New Balance opzeggen.
Een verbod kwam er niet
Vorig jaar werd een zaak aanhangig gemaakt bij World Athletics, de organisatie die de regelgeving voor de loopsport bepaalt, om de Vaporfly te verbieden. Sommige lopers en schoenfabrikanten maakten dan ook gewag van oneerlijke voordelen en technologische doping. Volgens hen moest de schoen dan ook worden verboden. Dat gebeurde uiteindelijk niet. Dat was goed nieuws voor Nike, maar een tegenvaller voor alle concurrenten.