Dat enkel verbitterde kleinverdieners voor Trump stemmen is een mythe

In de Verenigde Staten wordt vaak geopperd dat de republikeinse presidentskandidaat Donald Trump vooral steun vindt bij de verpauperde blanke arbeidersklasse, die immers van mening is opgeofferd te zijn aan de globalisering.

Volgens het magazine The Economist is die stelling echter veel te simplistisch en heeft zijn overwinning in New York aangetoond dat de vuilgebekte Trump bij veel bredere kringen een grote populariteit geniet. De overmacht van Trump in de uitslag maakt het volgens het magazine duidelijk dat hij ook belangrijke steun geniet bij de rijkere republikeinse kiezers.

Hogeropgeleiden

“Ook enquêtes hebben al uitgewezen dat kiezers met een hogere opleiding en een groter inkomen altijd al een even groot deel van de achterban van miljardair Trump hebben uitgemaakt als de armere blanke arbeidersklasse,” aldus The Economist. “Onder meer is gebleken dat kiezers met een universitair diploma 43 procent van de totale achterban van Donald Trump vertegenwoordigen. Bij de rijke republikeinen heeft Trump weliswaar geen meerderheid, maar het idee dat zijn achterban vooral uit arme en laagopgeleide Amerikanen staan, moet als een mythe worden afgewezen.” “Bij de verkiezingen in New York won Trump 52 procent van de kiezers met een inkomen onder de grens van 50.000 dollar, maar bij het electoraat met een jaarloon van meer dan 100.000 dollar behaalde hij zelfs een score van 64 procent.” “Trump is misschien wel de kampioen van de achtergebleven blanke arbeiders, maar die groep is bij de republikeinen te weinig vertegenwoordigd om zijn algemene succes te verklaren.” (mah) [media-credit name=”© The Economist” align=”alignnone” width=”1024″]Screenshot 2016-04-25 10.53.27[/media-credit]

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20