Eerst ging de Brusselse regering in beroep tegen de omgevingsvergunning voor Zaventem, dan weer niet. Nu wil Alain Maron (Ecolo) dat toch nog doen, op eigen houtje.
- Het Brusselse Ecolo-kopstuk Alain Maron, de huidige minister van Leefmilieu in Brussel, gaat wel degelijk in beroep tegen de milieuvergunning die Zuhal Demir (N-VA) vanuit de Vlaamse regering afleverde voor de luchthaven in Zaventem.
- Daarover was een hele rel ontstaan in de Brusselse regering: Maron kondigde aan om dat te doen, maar had daarvoor geen consensus in de coalitie. Open Vld-minister Sven Gatz lag dwars: dat kon moeilijk anders, omdat zijn Open Vld-collega’s net kritiek hadden op de strenge voorwaarden die Demir had opgelegd aan de nationale luchthaven.
- Gisteren forceerde Maron nog maar eens de discussie, én hij besliste om dan maar soloslim te spelen: “Ik zal voor mijn eigen bevoegdheden beroep aantekenen tegen de milieuvergunning die Vlaanderen aan de luchthaven heeft toegekend. Open Vld heeft de beslissingen geblokkeerd en zo de collegialiteit doorbroken”, zo sneerde Maron nog.
- Dat is een nieuwigheid: een minister die geen consensus krijgt in zijn ploeg, en dan maar op eigen houtje verdergaat met een juridische actie tegen een andere regering.
- Meteen volgde vanuit Open Vld felle reactie: “Persoonlijke juridische acties van Brusselse ministers hebben geen zin als ze niet door de volledige regering gedekt zijn. De regels van de democratie moeten gerespecteerd worden”, zo antwoordde Gatz vanmorgen.
- Maron haalde voor de met overheidsgeld gefinancierde omroep Bruzz op het rapport van de Brusselse regering een verbijsterende 69 op 100, waarmee hij de derde beste minister van Brussel zou zijn. Gatz en minister-president Rudi Vervoort waren de enige die gebuisd werden door Bruzz. Maron was de man die tijdens de coronacrisis vond dat de spuiten van vaccins te vervuilend waren, omwille van wegwerpplastic.
- Overigens komt sowieso een juridisch vervolg aan de zaak: vier randgemeenten van Brussel, waaronder Sint-Pieters-Woluwe, met een Franstalige meerderheid, gaan hoe dan ook in beroep tegen de vergunning.