Cultureel erfgoed in gevaar bij Israëlisch-Hezbollah-conflict

Cultureel erfgoed in gevaar bij Israëlisch-Hezbollah-conflict
Palestijnen die in het gebied wonen inspecteren de puinhopen van het verwoeste schoolgebouw na een Israëlische aanval op de Haditha-school op 28 juli 2024, (Photo by Abed Rahim Khatib/Anadolu via Getty Images)

Key takeaways

  • De Romeinse tempels in Baalbek worden bedreigd door het voortdurende conflict tussen Israël en Hezbollah.
  • Archeologen vrezen onherstelbare schade aan historische locaties in heel Libanon, waaronder het eeuwenoude Ottomaanse gebouw dat werd vernietigd tijdens een recente Israëlische luchtaanval.
  • Lokale autoriteiten hebben mensen gewaarschuwd om geen schuilplaats te zoeken in oude ruïnes, die ze als veilige havens beschouwen.

De Romeinse tempels in Baalbek zijn al meer dan twee millennia een bewijs van bouwkundig meesterschap uit de oudheid en behoren tot de mooiste voorbeelden ter wereld. Tragisch genoeg worden deze historische schatten bedreigd door het voortdurende conflict tussen Israël en Hezbollah. Op woensdag werd een nabijgelegen parkeerplaats getroffen door een Israëlische luchtaanval, een schrille herinnering aan de kwetsbaarheid van Libanons rijke culturele erfgoed. Dit meldt BBC.

De aanval verwoestte ook een eeuwenoud Ottomaans gebouw, wat de bezorgdheid van archeologen aanwakkert die vrezen voor onherstelbare schade aan historische sites in het hele land. Professor Graham Philip, een archeologie-expert aan de Durham University, benadrukt het onvervangbare karakter van Baalbek: “Je zou het niet kunnen vervangen als iemand het zou bombarderen,” stelt hij. “Het zou een enorm verlies zijn. Het zou een misdaad zijn.”

Conflict en cultureel erfgoed oplossen

Sinds eind september heeft Israël zijn campagne tegen Hezbollah geïntensiveerd door duizenden luchtaanvallen uit te voeren in Libanon. Hoewel de Israel Defense Forces (IDF) beweren dat ze alleen militaire locaties aanvallen, hebben hun recente operaties hen gevaarlijk dicht bij oude ruïnes in Baalbek en Tyrus gebracht. De IDF beweert tijdens de planning rekening te houden met gevoelige locaties en hanteert een rigoureus goedkeuringsproces voor elke aanval die een risico zou kunnen vormen.

Libanese archeologen maken zich echter zorgen over deze nabijheid, vooral met betrekking tot de tempels van Baalbek, die zich in het doelgebied bevinden. Plaatselijk archeoloog Joanne Farchakh Bajjaly merkt op: “Niemand weet wat het excuus of de boodschap achter de aanslag is.”

Vlucht in ruïnes

De situatie wordt steeds nijpender omdat burgers die willen vluchten voor de bombardementen naar verluidt onderdak hebben gezocht in de ruïnes van Baalbek, omdat ze die als een veilig toevluchtsoord beschouwen. Dit heeft ertoe geleid dat de lokale autoriteiten waarschuwingen hebben uitgevaardigd om mensen aan te sporen deze plekken te mijden, waarbij ze benadrukken dat ze geen bescherming kunnen bieden.

Hoewel Israël erkent dat het zich inzet om schade aan erfgoedsites tot een minimum te beperken, waarschuwt de Israëlische archeoloog Erez Ben-Yosef voor het potentieel voor aanzienlijk verlies: “Het zou een enorm verlies zijn voor het culturele erfgoed van Libanon en zelfs van de hele wereld.”

Verlies van culturele identiteit en menselijke kosten

Ondertussen benadrukt professor Philip de cruciale rol die deze oude sites spelen in de vorming van de identiteit van een land, waarbij hij parallellen trekt met de emotionele impact die het verlies van iconische monumenten zoals Stonehenge of de Tower of London zou hebben op Groot-Brittannië. Hoewel het nog te vroeg is om de volledige omvang van de schade door de aanhoudende conflicten in Libanon en Gaza in te schatten, dient de vernietiging van cultureel erfgoed zoals de Grote Omari Moskee in Gaza als een grimmige herinnering aan de menselijke kosten van oorlog.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00