Cuba’s suikercrisis bedreigt rumproductie

Cuba’s suikercrisis bedreigt rumproductie
Photo by ADALBERTO ROQUE / AFP) (Photo by ADALBERTO ROQUE/AFP via Getty Images)

Key takeaways

  • Cuba’s suikerproductie zal naar verwachting dalen tot onder de 200.000 ton in 2025, het laagste niveau sinds de 19e eeuw.
  • Het land zal dit jaar meer suiker moeten importeren dan het produceert om aan de basisvraag te voldoen, met een aanzienlijk tekort ten opzichte van de geplande productie van 265.000 ton van het staatsmonopolie AZCUBA.
  • Rum distilleerderijen staan voor een aanzienlijke uitdaging door het tekort aan lokaal geproduceerde alcohol die gebruikt wordt in kwaliteitsrum, met gerapporteerde dalingen tot 70 procent in ethanol alcohol op basis van suiker.

De suikercrisis in Cuba

De suikerproductie in Cuba daalt aanzienlijk, waardoor de beschikbaarheid van een cruciaal ingrediënt voor rummakers in gevaar komt. Officiële rapporten en bronnen uit de industrie geven aan dat de jaarlijkse productie van ruwe suiker waarschijnlijk zal dalen tot onder de 200.000 ton in 2025, wat het laagste niveau is sinds de 19e eeuw.

Deze daling staat in schril contrast met Cuba’s historische prominentie als belangrijke suikerexporteur. In 1989 produceerde de eilandnatie een indrukwekkende 8 miljoen ton ruwe suiker. De ineenstorting van de Sovjet-Unie leidde echter tot een gestage daling van de productie. Het probleem werd nog verergerd door Amerikaanse sancties, economische inefficiëntie en de COVID-19 pandemie. Deze factoren hebben bijgedragen aan tekorten aan essentiële inputs en wanbeheer binnen de suikerrietindustrie.

Cuba’s worstelende suikerindustrie

Het staatsmonopolie AZCUBA was aanvankelijk van plan om dit jaar 265.000 ton ruwe suiker te produceren, meldt Reuters. Nu het maalseizoen ten einde loopt, wordt de productie echter geschat op ongeveer 100.000 ton minder dan het doel.

Cuba’s suikerproductie in 2023 staat op 350.000 ton, een aanzienlijke daling ten opzichte van de 1,3 miljoen ton die in 2019 werd geproduceerd. Bijgevolg zal Cuba dit jaar meer suiker moeten importeren dan het produceert om zelfs maar aan de basisvraag te kunnen voldoen.

De gevolgen voor de rumproductie

Dit tekort vormt een aanzienlijke uitdaging voor rumdistilleerderijen, die wettelijk verplicht zijn om alleen lokaal geproduceerde alcohol te gebruiken. Het Nationaal Bureau voor Statistiek en Informatie rapporteerde een drastische daling van 70 procent in de productie van op suiker gebaseerde 96 procent ethanol alcohol die gebruikt wordt in kwaliteitsrum.

Het slinkende aanbod van Cubaanse suiker heeft de rumindustrie begrijpelijkerwijs verontrust. Een buitenlandse zakenman, die anoniem wilde blijven, uitte zijn bezorgdheid over de toekomstige beschikbaarheid van grondstoffen voor het rijpen van rum.

Opbrengsten nemen af in heel Cuba

Hoewel de suikerfabrieken nog steeds operationeel zijn, nemen de opbrengsten in mei sterk af als de zomerregens de verwerking bemoeilijken. Verslagen uit afzonderlijke provincies geven een grimmig beeld van de situatie. Sancti Spiritus bijvoorbeeld, één van de 13 suikerproducerende provincies, had in mei slechts 19.000 ton van haar productiedoel bereikt. Villa Clara, een voormalige suikercentrale, had slechts 38 procent van haar doelstelling van 27.000 ton gehaald.

In het oosten van Cuba rapporteerde de provincie Las Tunas een magere productie van 5.000 ton, slechts 11 procent van de geplande productie. De krant van de Communistische Partij in Las Tunas schreef het tekort toe aan industriële storingen, brandstoftekorten en een gebrek aan smeermiddelen – problemen die wijdverspreid zijn in de hele industrie.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00