Crisisdrankje populair bij Spaanse jeugd

Meer dan de helft van de Spaanse afgestudeerde jongeren zit zonder job. De financiële crisis duwt het land verder in de miserie, maar gelukkig heeft de jeugd er de ‘kalimotxo.’ Vergeet de Spaanse sangria, de jongeren drinken op straat een veel goedkoper iets: coca-cola met rode wijn. Geen gesukkel met vers fruit en het is ideaal om goedkope rode wijn toch te laten smaken. Voor weinig geld bouw je er een fijn feestje mee.

Kalimotxo is niet nieuw, want deze vreemde mix van cola met rode wijn werd reeds in de jaren zeventig gedronken in de Baskische regio. Omdat de Baskische tx wordt uitgesproken als ch in het Engels en Spaans, is het drankje in Spanje beter gekend onder de naam ‘calimocho.’ Het verhaal gaat dat deze budgetvriendelijke drank voor het eerst opdook in het Baskenland tijdens het Puerto Viejo festival in Algorta in 1972, toen een feestvierder bemerkte dat de wijn van mindere kwaliteit was en dit wilde camoufleren met cola. De financiële crisis maakt de combinatie wijn en cola opnieuw erg populair.

Kalimotxo wordt ook wel Rioja Libre of Cuba Libre del pobre (de Cuba Libre voor de arme man, in een échte zit rum) genoemd. In Griekenland voegen ze er een beetje ouzo aan toe en kennen ze de cocktail als ‘Pallas.’ Ook in Oost-Europa zijn er landen waar ze cola en wijn mixen: in Hongarije spreken ze van VBK, de afkorting van vörösboros kóla (rode wijn-cola) in Roemenië gaat het om motorină (diesel) en in Tsjechië heet dat houba (paddenstoel). Vrijwel overal gaat het om een fifty-fifty mix van cola en wijn. Voor een geslaagde kalimotxo neem je een tweeliterfles cola, drink er de helft van leeg (of bewaar dit voor later) en kap dan de (goedkope) rode wijn in de colafles. Voorzichtig schudden en serveren met veel ijsblokjes. Salud! (JCV)

Meer