Criminelen misbruiken coronacrisis om drugsgeld wit te wassen

De coronacrisis is een uitgelezen kans voor criminele organisaties om hun drugsgeld in de reguliere economie te pompen. Daarvoor waarschuwt de Belgische antiwitwascel CFI.

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) verwacht dat criminele organisaties de crisis in België misbruiken om zwart geld wit te wassen, zegt woordvoerder Kris Meskens in L’Echo en De Tijd. De cel heeft al banken, effectenmakelaars en andere sectoren gewaarschuwd die elke verdachte transactie moeten melden aan de overheidswaakhond.

Meskens: ‘Ons uitgangspunt is dat bedrijven die in financiële moeilijkheden verkeren meer dan vroeger vatbaarder zijn om zwart geld accepteren. Dit kan door middel van allerlei witwastechnieken, of het nu gaat om het klassieke banksysteem, crowdfunding of andere nieuwe virtuele methoden om fondsen te werven.’

Horeca

Verschillende horeca- en handelszaken hebben het moeilijk om het hoofd boven water te houden en zijn gevoelig voor overnames door het criminele milieu. Bovendien zal een grote omzet in cash voor deze bedrijven weinig kritisch benaderd worden en gezien worden als een ‘inhaalbeweging’ van de klanten. De economische onzekerheid kan er verder ook voor zorgen dat de prijzen van vastgoed dalen, wat opportuniteiten schept om geld wit te wassen.

Criminele organisaties kunnen reguliere bedrijven in geldnood gebruiken om misdaadgeld wit te wassen via het zogenaamde ‘compensatiemechanisme.’ Dat is een witwastechniek waarmee ze cash uit criminele activiteiten – zoals drugshandel – overdragen aan bedrijven die zwart geld nodig hebben, onder andere om zwartwerk te betalen. Het geld dat van hand tot hand gaat, wordt gecompenseerd door bankoverschrijvingen, vaak in het buitenland, en gedekt door valse facturen.

Cash

Het is vooral drugsgeld dat in onze reguliere economie dreigt te belanden. ‘Criminele organisaties actief in de drugshandel zullen meer nog dan anders kunnen beschikken over zeer grote bedragen in cash. Bij het hernemen van het economische en sociale leven staan zij klaar om deze fondsen in te brengen in het financiële systeem’, waarschuwt de CFI.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.