Crash cryptoplatform FTX: gokten stichter SBF en zijn vertrouwelinge met het geld van klanten?

Crash cryptoplatform FTX: gokten stichter SBF en zijn vertrouwelinge met het geld van klanten?
Sam Bankman-Fried (SBF) en Caroline Ellison – foto’s YouTube en LinkedIn

In welke mate hebben Sam Bankman-Fried, de stichter van het cryptoplatform FTX, en zijn vertrouwelinge Caroline Ellison, die zusterbedrijf Alameda leidde, deposito’s van klanten gebruikt om risicovolle tradingtransacties mee te financieren? Dat is een van de hoofdvragen rond de crash van FTX.

Waarom is dit belangrijk?

Er zijn vermoedens dat FTX de activiteiten voor klanten en voor eigen rekening niet van elkaar afgescheiden hield. Als dat bevestigd wordt, zal de roep om strengere regelgeving voor cryptobedrijven ongetwijfeld luider klinken.

In het nieuws: de twee ineengestorte pilaren van het SBF-imperium, het cryptoplatform FTX en het tradingbedrijf Alameda Research hebben bescherming tegen schuldeisers gevraagd.

  • FTX is het retailplatform voor cryptobeleggers en verdient geld met commissies bij klantentransacties. In principe zouden de onderliggende fondsen van die klanten altijd voor 100 procent beschikbaar moeten zijn.
  • Alameda Research, net als FTX opgericht door SBF, is een tradingbedrijf en verhandelde naar eigen zeggen voor miljarden dollars per dag aan cryptomunten en aanverwante financiële producten, en was zo tot voor kort een van de grootste liquiditeitsverschaffers in die markten.

De hoofdrolspelers: de ambitieuze millennials Sam Bankman-Fried (30), beter bekend als SBF, en zijn ex-collega Caroline Ellison (28).

  • SBF is een van de bekendste crypto-ondernemers. Zijn virtuele vermogen werd op een bepaald moment op 16 miljard dollar ingeschat, maar dat is nu vrijwel volledig in rook opgegaan.
  • Caroline Ellison is veel minder bekend. Zij werd in oktober 2021 benoemd tot co-CEO van Alameda Research, samen met Sam Trabucco, die echter eerder dit jaar alweer opstapte. Daardoor werd de jonge wiskundige de enige CEO van het tradingbedrijf dat elke dag voor miljarden dollars aan transacties uitvoert.
  • SBF en Ellison kennen elkaar van hun gezamenlijke periode op de desk voor aandelentrading bij Jane Street, een Wall Street-bedrijf dat met supercomputers en algoritmes op de beurs verhandelt. Die quant-aanpak voerden ze ook in bij Alameda, dat vanuit de Bahama’s opereert.

De vraag van misschien wel 10 miljard: gebruikten SBF en Ellison de crypto- en andere deposito’s van FTX-klanten om te traden?

  • Er zijn volgens verscheidene financiële media aanwijzingen dat FTX leningen verstrekte aan Alameda met klantendeposito’s. Dat zou een schending zijn van het voorzichtigheidsbeginsel dat stelt dat er best een Chinese wall is tussen de tradingdesk en de klantenactiviteiten.
  • Wat de zaak deed ineenstorten, is dat FTX en Alameda op grote schaal de token FTT als onderpand gebruikten voor hun transacties, zowel onderling als met externe partijen. FTT is de token die FTX zelf uitgegeven heeft, zonder verder achterliggende waarborg.
  • Zolang FTT een bepaalde marktwaarde heeft, is er niets aan de hand. Maar als de koers van de token instort, dan verdampt alle waarde en ontstaan er enorme financiële putten.
  • Een artikel van Coindesk onthulde dat van de 14,6 miljard dollar op de balans van Alameda, er liefst 5,82 miljard dollar in FTT zat. Binance, een concurrent van FTX, schrok van zoveel gebakken lucht en dumpte al zijn FTT-tokens.
  • Dat leidde tot de kettingreactie, met uiteindelijk de faillissementsaanvraag door FTX én Alameda en het aftreden van SBF als CEO van FTX. Het is onduidelijk of Ellison sinds de crash van FTX nog bij Alameda aan de slag is.
  • Hoe groot de financiële krater is, blijft onduidelijk. De schattingen lopen op tot wel 10 miljard dollar.

De ironie. SBF werd enkele maanden geleden nog als een redder van cryptoland beschouwd, nadat hij enkele cryptobedrijven met liquiditeitsproblemen uit de nood hielp.

(as)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.