‘Coronavirus is de zwarte zwaan van 2020’

Sequoia Capital, de belangrijkste durfkapitalist van Silicon Valley, waarschuwt in een brief aan zijn aandeelhouders dat het coronavirus wel degelijk ‘de zwarte zwaan van 2020 is. In 2008 haalde het bedrijf de wereldpers met haar ‘RIP Good Times’-presentatie.

Ook nu vreest het bedrijf voor naderend onheil. ‘Het ergste moet nog komen’, staat in de brief te lezen. ‘Er zal aanzienlijk veel tijd nodig zijn – wellicht verschillende kwartalen – vooraleer we met zekerheid kunnen zeggen dat virus onder controle is. De globale economie zal nog langer nodig hebben om opnieuw op haar poten terecht te komen’.

Wat is ‘een zwarte zwaan’?

De ‘zwarte zwaan’ duikt eerst op in het boek ‘The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable’. De auteur Nassim Nicholas Taleb is een Amerikaans auteur, wetenschapper en voormalig derivatenhandelaar van Libanese afkomst.

Een Black Swan of ‘zwarte zwaan’ moet aan drie criteria voldoen:

  • ze is onvoorspelbaar,
  • ze creëert een geweldig impact,
  • nadat de voorspelling is uitgekomen zal er een uitleg aan worden gekoppeld die de voorspelling minder uitzonderlijk maakt dan ze in werkelijkheid was. 

Sequoia heeft dankzij haar activiteiten in verschillende regio’s wereldwijd naar eigen zeggen ‘geprivilegieerde informatie omtrent de impact van het virus op de zakenwereld’.

‘Niet de sterkste of meest intelligente bedrijven zullen overleven’

Het bedrijf waarschuwt voor een daling van de zakelijke activiteit. Verder voorziet ze de verstoring van de globale toeleveringsketens. Ook zullen bedrijven maatregelen nemen die reizen en bijeenkomsten verhinderen.

Sequoia raadt bedrijven aan cashreserves aan te leggen en personeelsbestanden te herbekijken. Tenslotte wordt Darwin geparafraseerd ‘Niet de sterkste of meest intelligente bedrijven zullen overleven, maar wel degene die zich makkelijkst aanpassen aan verandering.’

Sequoia Capital heeft sinds 1972 in meer dan 250 techbedrijven geïnvesteerd. Daarbij zitten kleppers als Apple, Google, Oracle, PayPal, LinkedIn, Stripe, Bird, YouTube, Instagram, Yahoo! en WhatsApp. De gecombineerde waarde van deze bedrijven overschrijdt de duizenden miljarden.

Radio Highlights
Meer
Luister live
Markten
My following
Markten
BEL20