Coronavaccin niet voor iedereen: deze mensen wachten best nog even om zich te laten vaccineren

Als alles goed verloopt, start ons land vanaf januari met het toedienen van het coronavaccin. Dat is voor veel mensen een opluchting, al wordt het voor bepaalde groepen afgeraden om meteen het vaccin te nemen zodra die beschikbaar is.

Ons land heeft donderdag zijn vaccinatiestrategie uit de doeken gedaan. Volgens die strategie worden we in fases gevaccineerd tegen het coronavirus. In een eerste fase worden de bewoners en het personeel van de woonzorgcentra gevaccineerd. Die fase zou tot januari of februari duren. Daarna volgen onder het meer het zorgpersoneel en mensen ouder dan 65 jaar. Experts verwachten dat de rest van het bevolking zal moeten wachten tot de zomer om gevaccineerd te worden.

Niet voor zwangere vrouwen

Terwijl veel experts het eens zijn over de veiligheid van de coronavaccins worden bepaalde groepen toch afgeraden om het vaccin te nemen zodra het beschikbaar wordt voor het brede publiek.

Om te beginnen zullen zwangere niet gevaccineerd worden. ‘Er zijn momenteel geen gegevens over wat het effect van het vaccin op zwangere vrouwen is’, zei epidemioloog Pierre Van Damme donderdagavond in het VTM Nieuws. ‘We kunnen zwangere vrouwen vaccineren zodra er studies zijn die bewijzen dat het ook voor hen veilig is’

Ook mensen die allergisch zijn voor bepaalde onderdelen in het vaccin laten zich best niet vaccineren. ‘Zij die toch een vaccin willen toegediend krijgen, laten dat het best doen in een ziekenhuis. Een arts kan dan onmiddellijk ingrijpen bij een allergische reactie’, klonk het.

Groepsimmuniteit

‘We gaan een vaccinatie ook uitstellen bij mensen die acuut ziek zijn. Ik denk bijvoorbeeld aan mensen die een kankertherapie volgen. Zij kunnen misschien wel op een later tijdstip gevaccineerd worden’, aldus Van Damme.

Op dit moment bestaat er veel twijfel of ook de kinderen gevaccineerd zullen worden. Zij zijn momenteel niet opgenomen in de vaccinatiestrategie. ‘Dat is omdat wij nog geen resultaten hebben over het nuttig effect van de vaccins bij kinderen. Dat is nog niet onderzocht. Zodra we resultaten hebben, kunnen we daarover een beslissing nemen’, aldus Frank Vandenbroucke (sp.a), minister van Volksgezondheid.

Omdat niet iedereen gevaccineerd kan worden benadrukt de epidemioloog de belangrijke rol die de groepsimmuniteit zal spelen. ‘Onrechtstreeks moet onze samenleving de mensen die niet (onmiddellijk) gevaccineerd kunnen worden beschermen’, concludeerde Van Damme.

Meer