Coronacrisis zet 180.000 Belgische jobs op de tocht

De Nationale Bank verwacht dat de werkgelegenheid in de private sector dit jaar met 180.000 personen zal afnemen als gevolg van de coronacrisis. De klappen vallen zowel in de handel, de industrie als in de horeca.

De raming is gebaseerd op de jongste enquête van de Economic Risk Management Group (ERMG) waar verscheidene beroepsfederaties aan meewerken. Zestig procent van de bevraagde ondernemingen verwacht een daling van de werkgelegenheid.

De Nationale Bank ziet een daling van de werkgelegenheid in de private sector (exclusief zelfstandigen) met iets meer dan 180.000 personen, wat neerkomt op bijna 7 procent van de werknemers in de private sector. Dat cijfer werd ook enkele weken geleden al eens naar voren geschoven.

Het banenverlies per sector (grafiek Nationale Bank)

De meeste jobverliezen (48.000) worden verwacht in de handel. In de industrie verwacht men 35.000 banen minder. In de horeca staan 31.000 jobs op de helling.

Bankroet

Acht procent van alle bevraagde bedrijven meent dat een faillissement ‘waarschijnlijk’ of ‘zeer waarschijnlijk’ is. Dat percentage blijft het hoogst in de sector kunst, amusement en recreatie (24 procent), de horeca (20 procent) en is deze week gestegen in de sector transport en opslag (19 procent).


Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20