COP29: klimaatfinanciering blijft achter ondanks akkoord over fossiele brandstoffen


Key takeaways

  • De COP29 overeenkomst voldeed niet aan de verwachtingen met een ontoereikende financieringsdoelstelling van 300 miljard dollar per jaar tegen 2035.
  • Greenpeace bekritiseerde het nieuwe financieringsdoel als jammerlijk ontoereikend en wees erop dat het nauwelijks is toegenomen ten opzichte van de toezegging uit 2009.
  • Ondanks de uitfasering van fossiele brandstoffen bieden koolstofmarktmechanismen een achterpoortje voor vervuilers.

De recente COP29 werd afgesloten met een slotakkoord dat niet aan de verwachtingen voldeed. Ondanks de verlenging van de besprekingen bereikten de landen een ontoereikend financieringsdoel van 300 miljard dollar (288 miljard euro) per jaar tegen 2035 om de klimaatverandering aan te pakken. Hoewel Greenpeace de toezegging van vorig jaar om fossiele brandstoffen uit te bannen bevestigde, bekritiseerde het deze nieuwe financieringsdoelstelling als zeer ontoereikend.

De top bevestigde ook de mechanismen van de koolstofmarkt, wat Greenpeace een onaanvaardbare maas in de wet voor vervuilers noemde. Nadia Cornejo, die Greenpeace België vertegenwoordigde op de COP, uitte haar teleurstelling over het feit dat de top niet inging op de dringende roep om klimaatrechtvaardigheid die werd geuit door de burgermaatschappij. Ze wees erop dat de doelstelling van 300 miljard dollar nauwelijks een verhoging is ten opzichte van de toezegging in 2009 en benadrukte de noodzaak van onmiddellijke en substantiële actie van rijkere landen.

Klimaatfinanciering

Cornejo bekritiseerde het gebrek aan garanties over de soorten financiering, wat zou kunnen leiden tot afhankelijkheid van leningen en particuliere financiering in plaats van de overheidsfondsen die zo hard nodig zijn. Ze betreurde ook het ontbreken van maatregelen die de fossiele brandstofindustrie verantwoordelijk houden voor haar rol in de klimaatcrisis terwijl ze aanzienlijke winsten blijft opstrijken.

Teleurstelling over koolstofmarktmechanismen

Een sprankje hoop ligt in de overeenkomst om een routekaart te ontwikkelen voor het verhogen van de financiering tegen COP30, die zich zou moeten richten op het laten betalen van vervuilers. Ondanks de zware aanwezigheid van lobbyisten voor fossiele brandstoffen en de moeizame onderhandelingen, bleef de toezegging om fossiele brandstoffen uit te bannen, die vorig jaar tijdens de COP in Dubai werd gedaan, intact. Hoewel Greenpeace deze continuïteit toejuichte, uitte het zijn grote bezorgdheid over de stagnerende ambitie voor emissiereductiedoelstellingen.

Kritiek van Greenpeace op Artikel 6

De goedkeuring van het koolstofmarktmechanisme (Artikel 6) tegen het einde van COP29 leidde tot kritiek van Greenpeace, die het zag als een reddingslijn voor vervuilende industrieën om emissies te compenseren in plaats van te verminderen. Zij stelden dat vervuilers verantwoordelijk moeten worden gehouden voor hun impact op het milieu in plaats van vrijstellingen te krijgen.

Belgische prestaties op COP29

Ondanks de positieve bijdrage van België met beloofde subsidies voor klimaatadaptatie in ontwikkelingslanden, was de algemene prestatie van België op COP29 ondermaats. Het Vlaamse en Waalse Gewest slaagden er niet in te pleiten voor een ambitieuzere Europese houding inzake klimaatfinanciering, terwijl de beslissing van de Waalse regering om haar biodiversiteitsbudget tijdens de top aanzienlijk te verlagen, kritiek uitlokte.

Oproep tot actie voor België

Greenpeace drong er bij België op aan om zijn energie-klimaatplan in de komende drie maanden te herzien nadat de Europese Commissie het vorige voorstel had verworpen. Ze riepen alle Belgische regeringen op om prioriteit te geven aan klimaatactie, inclusief het stoppen van belastingvoordelen voor de meest vervuilende industrieën en het garanderen van een duurzame toekomst voor elke burger.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.