Volgens Daniel Pinto, COO van JPMorgan, moet de Federal Reserve er alles aan doen om de inflatie naar beneden te krijgen. “Zelfs als dat betekent dat we in een recessie terechtkomen”, klinkt het. “Ik ga daarom niet akkoord met mensen die zeggen dat de Amerikaanse centrale bank het beleid nu te snel verstrakt.”
COO JPMorgan: “De Federal Reserve gaat niet te ver met het verstrakken van het geldbeleid. We moeten het risico op een recessie aanvaarden”

Waarom is dit belangrijk?
De Amerikaanse inflatie blijft, net zoals in tal van andere landen, hoge toppen scheren. Zo is het leven in de Verenigde Staten vorige maand 8,2 procent duurder geworden (op jaarbasis). Dat is het viervoud van de doelstelling van de Federal Reserve. Die streeft naar een inflatie van gemiddeld 2 procent. Daarom hebben de Fed-voorzitter Jerome Powell en zijn team dit jaar de rente al meermaals opgetrokken. De beleidsrente bedraagt nu 3 à 3,25 procent.De essentie: Pinto is ervan overtuigd dat de Federal Reserve niet te snel de handrem mag lossen. “Een recessie is de prijs die we eventueel moeten betalen om de inflatie naar beneden te krijgen”, zegt hij in een gesprek met de Amerikaanse nieuwssite CNBC.
Pijnlijke herinneringen aan vroeger: De COO, die nu 59 jaar is, groeide als kind op in Argentinië. Een land dat al heel wat ervaring heeft met torenhoge inflatiecijfers. In september is het leven aldaar 83 procent duurder geworden.
- “De prijzen stegen vroeger zodanig snel dat die soms om het uur werden aangepast”, aldus Pinto. “Werkgevers konden 20 procent van hun loon verliezen als ze hun salaris niet snel omzetten in Amerikaanse dollars”, voegt hij er nog aan toe.
- Dat verklaart mee waarom Pinto voorstander is van het verstrakkende geldbeleid dat de Fed nu voert. “Dat beleid is niet te strak”, aldus de topman van JPMorgan. “Ik denk dat het heel belangrijk is om de inflatie terug naar het gewenste niveau te krijgen. De Fed kan niet toestaan dat de inflatie zich in de economie nestelt.”
- Pinto verwacht dat de rente zal pieken op 5 procent. Ook de beleggers denken na de publicatie van het jongste inflatierapport dat de rente tot dat niveau zal stijgen.
- “Zelfs wanneer de Federal Reserve de stijgende prijzen onder controle krijgt, is de kans groot dat de rente boven het niveau blijft van de afgelopen 15 jaar”, voegt hij er nog aan toe.
Kritiek beleid Fed
Verschillende experts hebben al kritiek geuit op de drastische ingrepen van de Federal Reserve, nadat die eerst lange tijd had volgehouden dat de forse geldontwaarding tijdelijk was.
- Bill Dudley, lid van het monetaire beleidscomité van de Federal Reserve van 2009 tot 2018, zei onlangs bijvoorbeeld dat de Fed zich moet verontschuldigen voor het beleid dat het tot nu toe heeft gevoerd. “De Fed maakte twee belangrijke prognosefouten. De inflatiedruk is veel breder en hardnekkiger dan verwacht. Daarnaast is de arbeidsmarkt veel krapper dan voorspeld”, zei hij. “Daardoor wordt die nu verplicht om zo hard aan de handrem te trekken.
Meer en meer prominente namen uit de bankenwereld waarschuwen daarom dat een recessie om de hoek loert.
- “2023 zal naar alle waarschijnlijkheid een lastig jaar worden voor de Verenigde Staten. Het zal een omgeving zijn waarin we voorzichtig zullen moeten handelen”, zei David Solomon, CEO van Goldman Sachs, eerder deze maand.
- Jamie Dimon, CEO van de Amerikaanse grootbank JPMorgan, zei dan weer dat zowel de Amerikaanse als de wereldeconomie halverwege volgend jaar in een recessie zullen terechtkomen.
Wat betekent dat alles voor de markten?
- De angst voor meer forse renteverhogingen en een eventuele recessie hebben al voor heel wat volatiliteit op de markten gezorgd. De S&P500 noteert bijvoorbeeld ruim 20 procent lager in vergelijking met begin dit jaar
- Volgens Pinto moeten de markten nog een dieptepunt bereiken. “De winstverwachtingen zijn niet diep genoeg gedaald om te weerspiegelen wat er gaat komen”, klinkt het. “Dat kan dus betekenen dat de aandelenkoersen nog dieper kunnen zakken.”
- “De markten hebben ondanks alles beter gefunctioneerd dan verwacht”, gaat hij verder. “Dat zou kunnen veranderen als de oorlog in Oekraïne een gevaarlijke nieuwe wending neemt, of als de spanningen met China over Taiwan overslaan op het wereldtoneel, wat opnieuw tot problemen met de toeleveringsketens kan leiden. Er zijn ook nog andere valkuilen.”