Controverse rond Netflix-serie over Alexander de Grote bereikt Griekse parlement

De Griekse minister van Cultuur, Lina Mendoni, heeft kritiek geuit op de Netflix-documentaire Alexander: The Making of a God. Ze bestempeld de serie als “een extreem slechte fictie vol historische onjuistheden.” De controverse draait vooral rond de weergave van een romantische homoseksuele relatie tussen Alexander de Grote en zijn vertrouweling Hephaestion.

De kritiek heeft nu ook het Griekse parlement bereikt waarbij Dimitris Natsiou, de voorzitter van de extreemrechtse partij Niki, de serie onaanvaardbaar en onhistorisch noemde. Hij beweerde dat het de boodschap probeert over te brengen dat homoseksualiteit acceptabel was in de oudheid, een idee dat volgens hem geen historische basis heeft.

De serie van zes afleveringen is sinds 31 januari te zien op Netflix. Het vertelt het verhaal van Alexander de Grote aan de hand van experts en lopende opgravingen op de archeologische vindplaats in Alexandrië, onder leiding van de Griekse Calliope Limneos-Papakosta.

Geschiedenis

Alexander de Grote was koning van Macedonië en leefde van 356 v.Chr. tot 323 v.Chr. Hij staat bekend om zijn veroveringen, waaronder het Perzische Rijk tot aan de Indus, waarmee hij een van de grootste rijken uit de oudheid creëerde. De relatie tussen Alexander de Grote en Hephaestion is al lang een onderwerp van speculatie. Historici zijn het er alleszins wel over eens dat ze intieme vrienden waren.

Afgelopen donderdag stemde het Griekse parlement nog voor het homohuwelijk. Zo is Griekenland het eerste orthodox-christelijke en zuidoostelijke land in Europa dat het homohuwelijk legaliseert. Van de 300 parlementsleden namen 245 deel aan de stemming, waarvan 176 voor stemden.