Conner Rousseau (Vooruit) wint zijn rechtszaak tegen DPG Media

Conner Rousseau (Vooruit) wint zijn rechtszaak tegen DPG Media
Conner Rousseau (Vooruit) – NICOLAS MAETERLINCK/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Behoorlijk ongezien, dat was de aanpak van Vooruit-voorzitter Rousseau, na zijn dronken nachtje in thuisstad Sint-Niklaas, waarbij hij racistische uitspraken deed terwijl de politie erbij stond, volgens de agenten. Die maakten elf dagen later een proces-verbaal op, en dat lekte uit.

  • Het Laatste Nieuws en VTM, beiden in één redactie van DPG Media, wilden daaruit stukken publiceren, maar Rousseau trok naar de kortgedingrechter in Dendermonde, via zijn advocaat Simon Bekaert. Daar vroegen ze via een eenzijdig verzoekschrift om de publicatie tegen te houden. De rechter volgde, en legde niet alleen aan DPG Media, maar aan iedereen die wilde publiceren een dwangsom van 1.000 euro op.
  • Bij DPG Media en ook breder bij een pak grondwetexperten reageerde men vol ongeloof: er was sprake van een “preventief verbod”, en dat kon volgens hen niet verzoend worden met de basisprincipes van de Grondwet, zo waren een pak professoren die daarover gepolst werden toch zeer stellig. Daarbij Jogchum Vrielink aan Saint Louis en ook Koen Lemmens, grondwetspecialist aan de KU Leuven.
  • En ook de VVJ, de vakvereniging van de journalisten, sloot zich aan bij de kritiek én het proces. “We blijven vechten om zo snel mogelijk te mogen publiceren wat we weten in dit verhaal met een groot maatschappelijk belang”, zo klonk vanuit DPG Media.
  • Dat blijkt nu op een bittere nederlaag uit te lopen: want ook ten gronde geeft de rechter in Dendermonde nu Rousseau gelijk, tegen de juridische experten in. De rechter oordeelde dat het publicatieverbod wel degelijk legitiem was.
  • Dat schept meteen een belangrijk precedent, voor al wie geconfronteerd wordt met lekken uit een PV of juridisch onderzoek: voor de journalistiek laat dit meteen grote vragen. De kans lijkt daarom net heel groot dat zowel DPG Media als de VVJ nog in beroep zullen gaan.
  • Voor Rousseau is het alvast een opsteker: zijn houding werd door velen als “onredelijk” bestempeld, en in elk geval ongezien. Nog nooit ging een politicus zo ver, tegen een dergelijk groot mediabedrijf, om met een eenzijdig verzoekschrift een publicatie tegen te houden. Maar dat de rechter hem nu ten gronde gelijk geeft, ondergraaft alvast flink het beeld dat Rousseau niet “redelijk” zou gehandeld hebben. (cv)
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.