Conner Rousseau (Vooruit) stelt veto over meerwaardebelasting binnen federale regering

Conner Rousseau (Vooruit) stelt veto over meerwaardebelasting binnen federale regering
HATIM KAGHAT/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Er dreigt een nieuw conflict binnen de federale regering. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau is het niet eens met de aanpassing van minister van Financiën Jan Jambon (N-VA) rond de geplande meerwaardebelasting.


Key Takeaways

  • Conner Rousseau wil geen uitzonderingen toestaan bij de geplande meerwaardebelasting.
  • De voorzitter van Vooruit dreigt ermee de regering te laten vallen als die belasting er niet komt zoals “is afgesproken”.
  • Hij verwijst daarmee naar uitspraken van minister van Financiën Jan Jambon (N-VA).

Toen de federale regering eind januari eindelijk gevormd was, was meteen duidelijk dat het geen gemakkelijk parcours zou worden voor Arizona. Over enkele delicate thema’s was er in het regeerakkoord enkel een vage beschrijving opgenomen.

Meerwaardebelasting

Ondertussen zit de regering-De Wever drie maand in het zadel en duiken de eerste problemen inderdaad op. Het grootste twistpunt daarbij is alweer de meerwaardebelasting. Op vraag van Vooruit is die opgenomen in het regeerakkoord, maar partijen zoals de MR en de N-VA zijn veel minder fan.

Het precies vastleggen van alle details rond die meerwaardebelasting belooft dan ook voor heel wat problemen te zorgen de komende tijd. Zo dreigt Vooruit-voorzitter Conner Rousseau er zelfs mee om de regering te laten vallen als de meerwaardebelasting er niet komt zoals zijn partij dat wil.

Geen uitzonderingen

Rousseau verwijst daarmee in gesprek met VTM Nieuws expliciet naar een uitspraak van minister van Financiën Jan Jambon (N-VA). Die liet vorige week weten een vrijstelling te willen voor wie aandelen minstens tien jaar in portefeuille houdt.

“We hebben daar al een akkoord over. De meerwaardebelasting treft enkel de 5 à 10 procent superrijken. En dan gaat het nog altijd maar over een belasting van 10 procent. De meerderheid van de mensen heeft geen aandelen. Zij betalen de volle pot, tot 40 of zelfs 50 procent op hun inkomen”, klinkt het.

“Al die achterpoortjes zijn dus alleen goed voor de superrijken. Sommige partijen willen allerlei uitzonderingen erin steken, onder het mom van het redden van de middenklasse. Maar ze zetten de deur open voor wie een goede boekhouder heeft en achterpoortjes kan vinden”, besluit Rousseau.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00