Conner Rousseau stapt op als voorzitter van Vooruit

Conner Rousseau is niet langer de voorzitter van Vooruit. Dat heeft hij zelf bekendgemaakt na een extra partijbureau. Met zijn ontslag wil hij er naar eigen zeggen voor zorgen dat al de “hetze rond zijn persoon niet langer de partij in de weg staat.”

In het nieuws: Rousseau en zijn partij Vooruit staan al een tijdje onder druk na enkele ongelukkige uitspraken van de voorzitter tijdens een avondje stappen in Sint-Niklaas. Hij heeft onder meer racistische uitspraken gedaan over zigeuners. Rousseau zelf sprak van “zattemansklap.”

  • Hij bleef weliswaar onder vuur liggen. Daar kwam gisteren de publicatie van zijn letterlijke citaten in Het Nieuwsblad bij. Die toonden aan dat het toch om meer zou gaan dan een “zatte, foute uitspraak.”
  • Resultaat: de partij kreeg het opnieuw zwaar te verduren. Zelfs de PS was scherp voor Rousseau. “Dit is afschuwelijk en onwaardig voor iemand die zichzelf progressief noemt”, klonk het bij Ahmed Laaouej, de fractieleider van de PS in de Kamer.
  • De partij werd tot actie gedwongen. Deze avond zat Rousseau samen met Vooruit om de situatie te bespreken. Tijdens die bijeenkomst heeft hij beslist om op te stappen als voorzitter. Kort daarna volgde een persconferentie waarin hij zei dat zijn ontslag nodig was om de partij verder te laten groeien. “Het gedoe rond mijn persoon leidt af van de essentie. Het gaat te veel over mij en niet meer over waarvoor Vooruit strijd”, klonk het.
  • De socialisten komen morgen bijeen om te bepalen wie Rousseau zal opvolgen. Als alles volgens plan verloopt, komen we om 11 uur te weten wie dat is. De naam die het vaakst valt, is die van Kamerfractieleider Melissa Depraetere.

Opgemerkt: Rousseau stapt niet uit de politiek. Hij blijft ook de Vlaamse lijsttrekker in 2024.

Meer