Congolese families slepen techreuzen voor de rechter: ‘Medeplichtig aan kinderarbeid in kobaltmijnen’

Een aantal Congolese families, met de hulp van het Amerikaanse advocatenbedrijf International Rights Avocates, slepen grote technologiebedrijven voor de rechter. Techreuzen als Apple, Google, Dell, Microsoft en Tesla zijn medeplichtig aan kinderarbeid in kobaltmijnen, klinkt het.

Het is de eerste keer dat er tegen techreuzen een zaak wordt aangespannen voor hun gebruik van kobalt. Het metaal is een essentieel onderdeel van oplaadbare lithiumbatterijen die smartphones, laptops en elektrische auto’s van stroom voorziet. Het merendeel van kobalt komt uit mijnen uit Congo.

Maar in die mijnen worden regelmatig kinderen tewerkgesteld. Volgens de aanklacht waren de technologiebedrijven hiervan op de hoogte en zijn daarom medeplichtig aan kinderarbeid. Net zoals aan de tragische ongevallen die er plaatsvinden, oordelen de families.

Umicore

Het dossier beschrijft hoe de kinderen door extreme armoede gedwongen worden in de mijnen van Glencore aan de slag te gaan. Het Britse mijnbedrijf verkoopt het metaal vervolgens aan het Belgische Umicore dat op zijn beurt de kobalt aan grote techbedrijven van de hand doet.

De families in kwestie kregen allemaal te maken met een arbeidsongeval. Het neefje van één van de eisers kwam om het leven nadat een tunnel op hem instortte. Andere kinderen raakten verlamd of ernstig verwond. En dat terwijl ze maar 2 dollar per dag betaald kregen, klinkt het.

Glencore en Microsoft reageren

De zaak zal voorkomen in Washington DC. Tot nu toe lieten enkel Glencore en Microsoft een korte reactie optekenen.

‘Glencore steunt en respecteert de mensenrechten in navolging van de Universele Mensenrechtenverklaring’, zei een woordvoerder van Glencore aan The Guardian. ‘Onze kobaltproductie in Congo is een bijproduct van de industriële koperproductie. We kopen of verwerken geen ambachtelijk gedolven erts in Congo. Glencore tolereert geen enkele vorm van kinderarbeid of dwangarbeid.’

Microsoft: ‘Als er bedenkelijk gedrag is, of een mogelijke schending door een van onze leveranciers, dan zullen we dat onderzoeken en actie ondernemen.’

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.