Congo legt export kobalt vier maanden stil

Congo legt export kobalt vier maanden stil
De Democratische Republiek Congo is wereldwijd de grootste verkoper van kobalt. – Junior Kannah/AFP via Getty Images

De Democratische Republiek Congo heeft maandag een tijdelijk verbod op de export van kobalt aangekondigd. De maatregel geldt voor minstens vier maanden en is bedoeld om de wereldwijde overproductie aan te pakken. Congo is ’s werelds grootste producent van het metaal dat cruciaal is voor elektrische auto’s en mobiele telefoons.


Key Takeaways

  • Het exportverbod is ingegaan op 22 februari en kan na drie maanden worden herzien.
  • De kobaltprijzen zijn flink gedaald door een sterke toename in productie en afnemende vraag.
  • Chinese bedrijven zoals CMOC, die hun kobaltproductie in Congo verdubbelden, worden zwaar getroffen.

Congo neemt drastische maatregelen om de kobaltmarkt te stabiliseren. De prijzen van kobalt zijn sterk gedaald door een productieoverschot en afnemende vraag. Het exportverbod geldt voor alle kobalt uit het land.

“Deze maatregel is bedoeld om het aanbod op de internationale markt te reguleren, die kampt met een productieoverschot”, verklaarde Patrick Luabeya aan Reuters. Hij is de voorzitter van ARECOMS, de Congolese toezichthouder voor strategische mineralen.

Chinese producenten geraakt

Het verbod heeft direct gevolgen voor Chinese bedrijven. CMOC Group, ’s werelds grootste kobaltproducent, verdubbelde vorig jaar zijn productie tot ongeveer 114.000 ton. De aandelen van CMOC daalden met 1,3 procent na het nieuws.

Andere grote producenten zoals Glencore en Eurasian Resources Group hebben nog niet gereageerd op het nieuws. De kobaltfutures op de Chinese Wuxi Stainless Steel Exchange stegen wel direct naar hun hoogste niveau.

Strengere regulering

ARECOMS kondigde ook strengere regels aan voor de binnenlandse kobaltindustrie. Het mengen van ambachtelijk en industrieel gedolven kobalt wordt verboden. De toezichthouder heeft een decreet uitgevaardigd om naleving te verzekeren.

“De situatie vereiste onmiddellijke actie. Jaren van illegale mijnbouw en ongecontroleerde export hebben geleid tot een overaanbod”, zei Luabeya.

Gevolgen voor batterijmarkt

Congo bezit ongeveer twee derde van de wereldwijde kobaltreserves. Het metaal is essentieel voor de productie van oplaadbare batterijen voor elektrische voertuigen en consumentenelektronica.

De opkomst van lithium-ijzerfosfaat (LFP) batterijen, vooral in China, heeft de vraag naar kobalt echter verminderd. Volgens analisten kan het Congolese verbod het voorspelde overaanbod voor dit jaar verkleinen.

Kansen voor Indonesië

Het exportverbod kan gunstig uitpakken voor Indonesië, de op één na grootste kobaltproducent ter wereld. Het land ziet zijn aandeel in de wereldmarkt groeien dankzij Chinese investeringen.

Volgens Xu Aidong, analist bij Beijing Antaike Information, zou het Congolese beleid de wereldwijde kobaltvoorziening met ongeveer 20.000 ton kunnen verminderen. “De markt heeft echter voldoende voorraad om het gat te vullen”, verklaarde ze op een conferentie in Shanghai.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00